Emile Chappin wint de eerste Zoetermeerse maestro en ontvangt de gouden batton. Foto: Ardito/Jan-Evert Zondag
Emile Chappin wint de eerste Zoetermeerse maestro en ontvangt de gouden batton. Foto: Ardito/Jan-Evert Zondag (Foto: Ardito)

Vernieuwingen Klassiek Zoetermeer schot in de roos

Zoetermeer - De tiende editie van het festival Klassiek Zoetermeer zat vol met nieuwe programmaonderdelen, verzorgd door verschillende culturele instellingen uit Zoetermeer. Van de Oosterkerk Scratch tot Maestro Zoetermeer en van genieten bij Cadenza Classics tot het finaleconcert van het Ebony Ensemble tijdens het Openluchtconcert op de Markt: het was muzikaal genieten geblazen! Organisatoren Floravontuur Promotie Zoetermeer en CKC & partners kijken terug op een zonnige week vol met mooie activiteiten en concerten, verdeeld over de stad.

Het festival startte dit jaar al op 25 juni met de eerste ronde van Maestro Zoetermeer. De deelnemers doorstonden drie spannende voorrondes om uiteindelijk met drie finalisten over te blijven. Zij hadden de spannende eer om het Rijnlands Symfonie Orkest tijdens het Openluchtconcert te dirigeren. De zoektocht naar de nieuwste dirigent van Zoetermeer resulteerde in de winst van Emile Chappin. Hij ging er met de gouden baton en de titel vandoor, uitgereikt door niemand minder dan burgemeester Charlie Aptroot.

Van maandag 1 juli tot vrijdag 5 juli lieten ook de basisscholen van Zoetermeer zich inspireren door klassieke muziek. De klassen bezochten in het CKC dit jaar eerst gezamenlijk een kort concert en gingen daarna uiteen voor verschillende inspiratieworkshops in de vorm van dans, muziek en beeldende kunst. Deze nieuwe opzet zorgde voor veel enthousiasme bij zowel leerkrachten als leerlingen.

De grootste verrassing dit jaar was de Oosterkerk Scratch bij Podium320. Ruim 130 mensen melden zich aan voor de scratch en studeerden met hulp van Johan van Oeveren in 2 uur tijd The Young Messiah in. Diezelfde avond kon het publiek het indrukwekkende eindresultaat beluisteren in de Oosterkerk.

Op donderdag 4 juli was het grote Openluchtconcert op de Markt. De drukbezochte avond had een bomvol programma. Het OPOZ Kinderkoor opende samen met wethouder Robin Paalvast het concert. De finale kreeg dit jaar een nieuwe programmering waarin het Ebony Ensemble het slotoptreden van het midzomernachtconcert voor hun rekening nam. Het professionele ensemble uit Zoetermeer speelde prachtige, herkenbare klassieke muziekstukken o.l.v. dirigent Michel Havenith.

Klassiek Zoetermeer wordt mede mogelijk gemaakt door Cultuurfonds Zoetermeer, Fonds 1818, OPOZ, UNICOZ, Gemeente Zoetermeer, Stroomalone, CKC & partners, Floravontuur Promotie Zoetermeer en de vele culturele partners in de stad.

Meer berichten