GroenLinks en PvdA dienen een motie in over de verlaging van de maximale snelheid

Zoetermeer - GroenLinks en de PvdA vragen het college om de Minister van Infrastructuur en Waterstaat te verzoeken om de maximale snelheid op de A12 ter hoogte van Zoetermeer te verlagen tot 100 km/uur. De gezondheid en welzijn van bewoners wordt door de aanwezigheid van de A12 negatief beïnvloed. Er is sprake van geluidoverlast, luchtvervuiling en een hoge CO2-uitstoot.

"Bij een lagere maximum snelheid daalt de kans op ongelukken, wat onder meer voordelig is voor de doorstroming van verkeer'', licht PvdA raadslid Margot Kraneveldt toe. GroenLinks raadslid Walter van Steenis vult aan: "Op dit moment behaalt de gemeente Zoetermeer niet het gestelde doel van 14% minder CO2-uitstoot. Een verlaging zorgt voor een vermindering van de CO2 uitstoot en andere vormen van luchtvervuiling.''

De uitstoot van fijnstof is schadelijk voor mensen en de luchtkwaliteit voldoet in Zoetermeer niet aan de normen van de World Health Organisation. Voor directe omwonenden in nabijgelegen wijken is er ook sprake van geluidsoverlast. De leefomgeving van duizenden Zoetermeerders zou significant verbeteren als de minister zou besluiten de maximumsnelheid op de A12 bij Zoetermeer in te stellen op 100 km/uur.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden