Sybren van der Velden, 'lichtje' Harm Alarm en burgemeester Charlie Aptroot: "Samen maken we Nederland inbraakvrij."
Sybren van der Velden, 'lichtje' Harm Alarm en burgemeester Charlie Aptroot: "Samen maken we Nederland inbraakvrij." (Foto: )

Inbreker houdt niet van licht, lawaai en lang werk

Simone Langeveld

Aftrap campagne inbraakpreventie

De vakantietijd is aangebroken en net als in de donkere dagen wordt er dan een inbraakpreventie - campagne gevoerd en dit niet alleen in Nederland! De allereerste European Focus Day is een feit. Burgemeester Aptroot vergezelde 19 juni Sybren van der Velden, de landelijk projectleider woninginbraak van de nationale politie om aftrap te geven die later deze woensdag werd afgesloten in Almere.

Zoetermeer - Charlie Aptroot: "Landelijk is van vanaf 2012 het aantal inbraken met de helft verminderd. Van 92.500 in 2012 naar 43.000 in 2018. In Zoetermeer zien we in dezelfde periode een afname van 73%! Van 780 in 2012 naar 208 in 2018. Daar ben ik enorm blij mee en trots op. Is al deze aandacht dan toch belangrijk zult u zich misschien afvragen? Ja dat is het, behalve de materiële schade levert een inbraak veel immateriële schade op. Mensen ervaren na een woninginbraak een groot gevoel van onveiligheid. 'Ik durf 's nacht niet meer naar boven' meldt een oudere vrouw. Ze voelt zich niet meer veilig in haar eigen huis en dat is verschrikkelijk." De burgemeester verhaalt ook uit een eigen ervaring en wijst iedereen aanwezig op het belang van het terugdringen en wat je er zelf aan kunt doen om geen inbrekers 'uit te nodigen'.
'Harm Alarm' hamert er dan ook op: verlaat je je woning voor kortere of langer tijd? Doe de ramen dicht, doe of laat een lichtje aan, en doe de deur op slot. Wat langer van huis weg? Zorg dan dat er geen post zichtbaar blijft liggen.
Maak gebruik van de app -groep van je woonbuurt en meld het wanneer je iets ziet én niet onbelangrijk en bel 112 en doe aangifte. Dit wordt benadrukt door Suzanne Schat van het CCV, het centrum voor criminaliteitspreventie en veiligheid.
Sybren van der Velden: "Elke 12 minuten vindt in Nederland een woninginbraak plaats. Woninginbraak is een high impact crime (H.I.C.) en de inbraken zijn niet zelden mondiaal georganiseerd. Goed dat er nu een Europese dag is, de derde dinsdag in juni. Tot slot: inbreker houdt het 3L principe aan en houdt niet van Licht, Lawaai en Lang werk."

Behalve doen wat Harm Alarm zegt kunt u voorkomen dat u slachtoffer wordt van 'kerntrekken' of 'hengelen'. Dit zijn de trucjes die inbrekers bezigen om met 'hulpstukken uw voordeur van het slot te halen in minder dan 20 seconden. Schat van CCV: "Hoe goed is het hang en sluitwerk van uw woning? Ook van het schuurtje in de tuin?"
Meld u aan voor een gratis Veilig Wonen scan door een e-mail te sturen naar vws@hetccv.nl. Het CCV neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden