In actie tijdens de reuzenslalom
In actie tijdens de reuzenslalom (Foto: Onbekend)

Skitalent in Zoetermeer

Skitalent in Zoetermeer

Interview met Sylvijn Huijsmans, 11 jaar

Skiën als wedstrijdsport

Niet zoveel kinderen in Nederland doen skiën als wedstrijdsport. Kun je iets vertellen over wat het is?

"Ik doe aan reuzenslalom en aan slalom skiën. Tijdens een wedstrijd doe je een afdaling om de poortjes of palen heen. Je start één voor één. Je skiet twee runs. Tijdens de run wordt je tijd gemeten en degene die de snelste tijd heeft over 2 runs heeft gewonnen."

Hoe ben je op het idee gekomen om dit te doen?

"Ik vond skiën tijdens wintersport heel erg leuk. Ik ben toen gaan skiën bij club SnowWorld in Zoetermeer. Op een dag kwam er iemand van Snowsport Academy Racing (SAR) bij een les kijken en die vroeg of ik bij het wedstrijdteam wilde komen skiën."

Kan je in Nederland wel goed trainen zonder bergen?

"In Nederland traint ons raceteam bij SnowWorld in Zoetermeer of Landgraaf. Daar kunnen we op zich wel goed oefenen op techniek. Ik train ook veel in Oostenrijk. Ik ga dan met het team naar ons vaste huis in Oostenrijk om te trainen in de echte sneeuw en om wedstrijden te skiën."

Een bijzonder leven

Hoe ziet een trainingsdag in Oostenrijk eruit?

"We staan om zes uur op, pakken onze skispullen in en gaan ontbijten. Om 8.00 uur nemen we de eerste lift naar boven. We skiën dan tot ongeveer half twee. Van half drie tot half vier doen we conditietraining. Daarna doen we een uurtje huiswerk en gaan we avondeten. Om acht uur moet ik naar bed en de volgende dag dan weer om zes uur op."

Ben je vaak in Oostenrijk?

"Ja, ik ben best wel vaak in Oostenrijk, eigenlijk elke schoolvakantie en ook nog wel tussendoor. Ik ben dit schooljaar 9 weken in Oostenrijk geweest en volgend jaar ga ik elf of twaalf weken. Elk jaar ga je meer weken trainen in Oostenrijk"

Je hebt dus best een bijzonder leven voor een jongen van 11?

"Ja, ik denk dat ik best een bijzonder leven heb."

Volgend jaar ga je naar de brugklas, hoe ga je het trainen in het buitenland combineren met school?

"Dat weet ik nog niet precies. Ik ga naar de MAVO/HAVO brugklas van ONC-Parkdreef. Ze willen me daar helpen met het plannen."

Talent

Sylvijn, je hebt net je NOC-NSF status behaald. Wat betekent dat precies?

"Je wordt dan officieel gezien als Nederlands talent en topsporter. Het zorgt er voor dat ik makkelijker vrij kan krijgen van school voor wedstrijden en de trainingen in Oostenrijk."

Hoe heb je de NOC-NSF status gekregen?

"Heel hard trainen op de baan, in de sneeuw en natuurlijk de conditie training. Ik heb een paar dagen lang in Oostenrijk allemaal testen moeten doen. Ik heb ook een hele dag allemaal conditietesten gedaan, zoals de piepjestest."

Hebben veel skiënde kinderen in Nederland een zo’n status?

"Niet zo heel veel. Ik denk dat er ongeveer tien ski-kinderen in Nederland van mijn leeftijd een NOC-NSF status hebben."

Sponsor

Betekent die status ook dat je sport dan betaald wordt door de NOC-NSF?

"Nee, je krijgt er jammer genoeg niets voor. Om het te kunnen betalen heb je eigenlijk sponsors nodig, maar die heb ik nog niet."

Wat is het allerleukste van jouw sport?

"Het skiën natuurlijk!"

Wat is je droom voor de toekomst?

"Ooit mee mogen doen aan een WK-wedstrijd, net als mijn voorbeeld Marcel Hirscher."

Sylvijn is op zoek naar sponsors. Heb je interesse om Sylvijn te sponsoren? Stuur een mailtje naar sylvijnindesneeuw@gmail.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden