Maarten Havinga, Brad jr. Betsy, Brad sr. Lincoln en Gail Casstevens - Dunn bij de crashsite in de Geerpolder. Foto: Robbert Roos
Maarten Havinga, Brad jr. Betsy, Brad sr. Lincoln en Gail Casstevens - Dunn bij de crashsite in de Geerpolder. Foto: Robbert Roos (Foto: Robbert Roos)

Familie piloot bezoekt polder crashsite

Robbert Roos

Verhaal komt tot leven

Het ziet er uit als een simpele landweg door de polder. Toch is het voor Gail Casstevens - Dunn de weg waarover haar vader piloot Raplh Casstevens, na zijn crash naar de vrijheid vluchtte. Hij stortte met zijn B24 Liberator bommenwerper en 8 andere bemanningsleden neer in de Geerpolder bij Zoetermeer. Op zaterdag 8 juni bezocht de familie de crashsite en tentoonstelling over het vliegtuig.

Zoetermeer - Het gezin Casstevens - Dunn weet maar weinig over de periode nadat hun vader neerstortte en vermist raakte, tot aan het moment dat hij weer thuiskwam. Het bezoek aan Zoetermeer is voor hen dan ook erg bijzonder. De zoons van Gail, de 29-jarige Brad jr. en de 26-jarige Lincoln zijn beiden erg geïnteresseerd in de periode van de Tweede Wereldoorlog en wat hun opa daarin heeft meegemaakt. Naast het lezen van boeken en kijken van historische films levert ook internet een schat aan informatie op. "Ik kwam op Facebook een pagina tegen over de Jolly Duck en realiseerde me dat dat het vliegtuig was waarmee opa was neergestort" vertelt Lincoln enthousiast. "We hebben contact gezocht met Maarten Havinga van de pagina en nu staan we hier" vult broer Brad aan. Het gezin bezoekt Nederland voor het eerst. Om aanwezig te zijn op de plek waar het allemaal gebeurde maakt zichtbaar grote indruk op iedereen. Maarten Havinga is als enthousiaste vrijwilliger erg betrokken bij de Jolly Duck en weet er veel over te vertellen. "Het lijkt wel of de puzzelstukjes op zijn plaats vallen en het verhaal van mijn vader ineens echt tot leven komt" legt dochter Gail geëmotioneerd uit. "Deze weg leidde naar zijn vrijheid." In 't Nieuwe Huys, onderkomen van het Historisch Genootschap Oud Soetermeer in de Dorpsstraat bekijkt de familie de tentoonstelling over de neergestorte bommenwerper. "Het is bijzonder om de 'catwalk', een onderdeel van het bommenruim, te zien waarover opa gelopen heeft" vertellen de twee broers. Voor Gail heeft Maarten een speciaal cadeautje meegebracht. Het is een ingelijst origineel neusonderdeel van het neergestorte vliegtuig. ,,Het is heel speciaal om dit in handen te hebben" vertelt Gail. Het gezin geniet van alle nieuwe foto's die ze op de tentoonstelling zien. Een foto van opa Ralph vertoont opvallend veel gelijkenis met zoon Brad. Dezelfde blauwe ogen, dezelfde gezichtsuitdrukking. ,,Hij was vijf jaar jonger dan ik nu ben toen hij op missie ging. Ongelooflijk om dat nu te beseffen." Ook zijn zus Betsy (21) beseft het enorme verschil met het leven van haar opa. ,,Ik ben bezig met allerlei simpele dingetjes, hij bestuurde een compleet vliegtuig op die leeftijd." Het gezin brengt de komende dagen ook een bezoek aan Parijs en Londen. Maar daar verwachten de jongens niet veel meer van. ,,Wat we hier vandaag gezien en gevoelt hebben is echt met geen pen te beschrijven. Ik ben nog nooit in Londen of Parijs geweest, maar ik heb sterk het vermoeden dat het vanaf hier alleen maar bergafwaarts kan gaan" grappen de broers, zichtbaar geraakt door de tentoonstelling en het bezoek.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden