Rondom scholen aan de Paltelaan ontstaan dagelijks gevaarlijke situaties in het verkeer. Foto: Dominique Groenendijk.
Rondom scholen aan de Paltelaan ontstaan dagelijks gevaarlijke situaties in het verkeer. Foto: Dominique Groenendijk. (Foto: )

Situatie rond Paltelaan steeds onveilig

Robbert Roos

Bijna dagelijks incidenten

De verkeerswerkgroep die is opgericht naar aanleiding van diverse ongelukken op het kruispunt bij de Eerste Stationsstraat zit niet stil. Op dinsdag 28 mei hielden zij samen met de verkeerswerkgroep Dorp een verkeersschouw bij de Paulusschool aan de Paltelaan in Zoetermeer. Een samenwerking van kinderen, leerkrachten, en ouders van de Vijverburgh en de Paulusschool.

Zoetermeer - Het doel van de schouw is simpel: meer inzicht krijgen over de verkeerssituatie op de Paltelaan rondom de Paulusschool en Vijverburgh. Dominique Groenendijk namens het actiecomité; "Het is een van de vele punten die we als actiegroep bespreekbaar hebben gemaakt en waar we nu concreet mee aan de slag moeten om de situatie te verbeteren. Niet alleen de mening van volwassenen telt; de Paulusschool heeft ook alle kinderen uitgenodigd om mee te schouwen zodat de situatie ook vanuit het oogpunt van kinderen wordt bekeken." De schouw vond plaats vanuit verschillende hoeken. Er zijn verschillende gevaarlijke punten rondom school. Dat werd niet alleen geconstateerd door ouders en kinderen, maar ook de verkeerswerkgroep Dorp van de gemeente en politie in burger." Er werden verschillende overtredingen geconstateerd en er zijn boetes uitgedeeld voor te hard rijden en fout parkeren. Gevaarlijke situaties deden zich vooral voor bij de fuiken rondom het zebrapad en bij de in- en uitritten van de school. Na het schouwen werd ook aan de kinderen gevraagd wat hun was opgevallen. Dat was aardig wat. Parkeren op de stoep, ouders die midden op de weg kinderen uit laten stappen omdat er filevorming is bij school, ouders die wegscheuren na het afzetten van hun kind of die onverwachts midden op de weg draaien. Dominique: "Het is ook gevaarlijk voor fietsers. Ouders rijden harder dan de toegestane 30 km en beide richtingen verkeer geven elkaar geen voorrang." Gelukkig kwamen de kinderen zelf ook met mogelijke oplossingen. "Stel een 15 km zone in op het stuk bij school. Ouders moeten eerder opstaan zodat ze geen haast hebben, en het is beter als ze met de fiets komen" aldus een van de kinderen ie meedeed aan de schouw. Om de piekdrukte rondom de aanvangstijd van school goed aan te geven werd er ook geturfd. Dit leverde in 20 minuten tijd bijzondere totalen op; ruim 330 auto's waarvan 138 bij de kiss & ride, 140 fietsers, en 5 vrachtwagens. "Wat er vooral goed ging was het stoppen van auto's bij de zebra" vertelt Dominique. "Verder ging er vooral heel erg veel fout met verschillende gevaarlijke situaties als gevolg." De eerste reactie van de werkgroep was positief. "Het is goed om te schouwen. Het levert veel nieuwe inzichten op waarbij er verschillende oplossingen mogelijk zijn om over na te denken." Karin: "Door het gezamenlijk probleem ontstond een saamhorigheid die ik niet eerder heb gemerkt." Resultaten en uitkomsten van deze schouw zullen tijdens de volgende bijeenkomst van de verkeerswerkgroep besproken worden.

Meer berichten