De Verleiders in actie . Foto: Raymond van Olphen
De Verleiders in actie . Foto: Raymond van Olphen (Foto: )

De Verleiders komen weer met een messcherpe voorstelling

Hélène Ouwerkerk

Welke digitale voetprint laat je achter en het algoritme kent je beter dan je partner. Zo maar wat beweringen uit de nieuwste voorstelling van 'de Verleiders'. Met #niksteverbergen zetten 'de Verleiders' niet alleen een mooie voorstelling neer maar bovenal weer een voorstelling waar je over napraat.

Zoetermeer - Na de vastgoedfraude, de bankfraude en het zorgstelsel wordt dit jaar de privacy onder de loep genomen door de mannen George van Houts, Tom Ket, Victor Löw, Pierre Bokma en Leopold Witte. Deze laatste deelt zijn rol met Peter Dorst.

Traditiegetrouw beginnen zij, gezeten op de bekende bureaustoelen, met one-liners en beweringen het publiek in te slingeren. Ook interactie met het publiek wordt niet geschuwd. Zo willen de mannen bijvoorbeeld weten wie van Facebook is afgegaan, wie er nog contant geld op zak heeft en wie de voorwaarden van een website eigenlijk wel doorleest?

Hierna wordt het onderwerp privacy bij de kop genomen. Dat doen ze door scènes van een commissie privacywetgeving te spelen waarbij we de commissieleden zien rommelen met cijfers, baantjes en chantage. In deze scènes, waarbij 'de Verleiders' een subliem stuk toneel toevoegen zijn prachtige rollen weggelegd. Zo speelt Pierre Bokma de vrouwelijke voorzitter die wordt verleid door een ondernemer. Bokma speelt dit met verve. Ook Victor Löw, die in zijn rol als stukadoor de gewone man in de commissie vertegenwoordigd, is geweldig. Al zet hij deze 'gewone' man som wat stereotiep neer. Daartussen zijn er theatercolleges van Van Houts, Ket, Löw en Dorst waarbij niet echt een rooskleurig beeld over de digitale wereld wordt geschetst. "Zo is ons brein gehackt", beweert Victor Löw. De zaal hangt aan zijn lippen als hij zijn beweringen op de zaal loslaat. Met #niksteverbergen hebben 'de Verleiders' weer een prachtige episode aan hun reeks voorstellingen toegevoegd. Alleen het slot waarbij 'commissievoorzitter'Bokma de bevindingen van de commissie naar voren brengt in een persconferentie is wat langdradig. Bokma lijkt erop los te improviseren en lijkt daarmee door te gaan zolang het publiek lacht. Maar als we dat slot snel vergeten is #niksteverbergen een topvoorstelling. Al is het maar omdat je na het zien van deze voorstelling toch met iets andere gedachtes op de akkoordbutton van een website klikt.

De Verleiders met #niksteverbergen is 29 mei om 20.15 uur te zien in het Stadstheater. De voorstelling wordt zonder pauze gespeeld. Kaarten kosten 39,10 euro en zijn te reserveren via www.stadstheater.nl of aan de kassa van het theater.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden