Foto: EP BOONEMAN

Voorjaarsrondleiding in de Natuurtuin

Zoetermeer - Op zondag 26 mei vindt de maandelijkse rondleiding in de Natuurtuin Zoetermeer plaats. De Natuurtuin ligt in het hart van het Zoetermeerse Westerpark. De wandeling die onder leiding staat van een deskundige gids duurt ongeveer een uur duurt begint om 14.00 uur. Verzamelen bij het Westpunt.

Het voorjaar is op zijn hoogtepunt en de zomer kondigt zich langzaam aan. Nu de echte voorjaarsbloeiers zijn uitgebloeid. Zo staan fluitenkruid, margrieten, beemdooievaarsbek en ratelaren te bloeien op de dijken, rond het poldertje. In de bosranden onder de bomen staan dagkoekoeksbloem, look zonder look en trosglidkruid. Rondom de uitgebaggerde veenplas steekt blaartrekkende boterbloem zijn gele kopje weer op. Verschillende soorten orchideeën laten zich ook zien. Langs het water bloeit de gele lis. Alleen de namen van deze planten zijn al bijzonder. Maar ondanks het vorderende seizoen staan ook enkele fruitbomen zoals een grote wilde appel en de mispel nog in bloei. Broederlijk naaste de Gelderse Roos. Kortom een fleurig geheel.

In het water laten de groene kikkers zich volop horen met hun luidruchtige gekwaak. Door het recente onderhoud zitten er ook weer volop stekelbaarsjes in het water. Diverse watervogels zwemmen in en rond de tuin. Rond de insectenhotels is het volop in beweging.

Dankzij de kleinschaligheid van de tuin en de verscheidenheid aan landschappen in de tuin is de natuurtuin een grote bron voor biodiversiteit. Een kraamkamer voor het Westerpark en misschien zelfs voor de toekomstige Nieuwe Driemanspolder die op een fikse steenworp afstand ligt. De meer dan 300 soorten wilde planten in de Natuurtuin zorgen ook voor een grote verscheidenheid van vogels en insecten. Zo ontdekte de Zoetermeerse entomoloog Arno van Bergen Henegouwen recentelijk een bijzondere soort hoornaar.

Deelname is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Honden mogen niet mee in de tuin. Voor rolstoelen en kinderwagens is de tuin helaas minder goed toegankelijk. Ook bij slecht weer gaat de wandeling door.

Voor groepen en andere belangstellenden is op andere dagen een rondleiding aan te vragen. Hiervoor wordt een kleine bijdrage gevraagd. Voor informatie en aanmelding voor een groepswandeling en meehelpen met de werkzaamheden in de natuurtuin, neem contact op met info@vriendennatuurtuinzoetermeer.nl.

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de tuin, u kunt u aanmelden voor de nieuwsbrief op www.vriendennatuurtuinzoetermeer.nl.

Meer berichten