Wethouder Ingeborg ter Laak overhandigt de sportpenning aan Freek van der Wart. Rechts Lex van Tol en Yara van Kerkhof. Foto Kees van Rongen
Wethouder Ingeborg ter Laak overhandigt de sportpenning aan Freek van der Wart. Rechts Lex van Tol en Yara van Kerkhof. Foto Kees van Rongen (Foto: Kees van Rongen)

Sportpenning voor Freek

Kees van Rongen

"Een bijzonder jaar voor jou. Binnenkort trouwen en een kindje op komst. Oh, sorry, had dat misschien geheim moeten blijven?" Wethouder Ingeborg ter Laak leek zich te verspreken, maar de ouders van Freek van der Wart keken niet verrast. Voor de meeste leden van IJsvereniging Zoetermeer was het wel een onverwacht nieuwtje.

Zoetermeer - Overigens was het voor de 31-jarige Freek van der Wart een complete verrassing, dat de wethouder hem de sportpenning van Zoetermeer uitreikte. De wereld- en Europees kampioen shorttrack, die Sjinkie Knegt met menig extra duwtje eveneens titels bezorgde, was naar zijn club gelokt om het winterseizoen af te sluiten. Freek kreeg evenals coach Lex van Tol het erelidmaatschap van de vereniging. "Ik ben op mijn zesde bij IJsvereniging Zoetermeer op houten schaatsen begonnen. Hoewel ik al jaren in Heerenveen woon, ben ik nog altijd lid van de club en kom ik geregeld even kijken." Vader, Peter van der Wart, die van jongs af aan de prestaties van zijn zoon op de voet volgde: "Het is belangrijk voor de jeugd, dat hij zich hier af en toe laat zien. Voor vele kinderen is hij een voorbeeld." Al op z'n tiende begon hij met shorttrack. Elf jaar zat hij in de nationale trainingselectie. Hij deed in die jaren naast zijn studie al bestuurlijke ervaring op via de Atletenvereniging en het sectiebestuur. Hij is niet alleen een topsporter geweest. Trainer Jeroen Otter van de nationale trainingselectie omschreef hem als 'lief'. Wethouder Ter Laak prees Freek voor zijn individuele prestaties, waaronder het Europees kampioenschap en de wereldtitels met het relayteam. "Door een enkelblessure zette je in 2017 een punt achter je schaatscarrière. Maar ik heb begrepen, dat je inmiddels bij de KNSB als disciplinemanager langebaan schaatsen werkzaam bent."

IJsvereniging Zoetermeer organiseerde zaterdag op de slotdag van het winterseizoen en opening van het zomerseizoen overdag activiteiten voor de jeugd bij het clubgebouw. In de avond werden de bokalen uitgereikt voor de seizoenprestaties. Hoogtepunt was de sportpenning voor Freek van der Wart en het filmpje over de carrière van de Zoetermeerse sportheld.

Meer berichten
Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden