Burgemeester Aptroot danst mee bij de opening van de Elepant Parade. Foto: Ronald Stam
Burgemeester Aptroot danst mee bij de opening van de Elepant Parade. Foto: Ronald Stam (Foto: )

Parade van kleurrijke olifanten moet Azaïtische olifant redden

Hélène Ouwerkerk

Ze stonden al in Shanghai, London en Bangkok maar nu hebben de kleurige olifanten van de Elephant Parade voor een maand onderdak gekregen in ons eigen Woonhart. Dinsdag opende burgemeester Aptroot samen met kinderen van Kern Kinderopvang de tentoonstelling. Na het doorknippen van het lintje werd de olifantendans door de kinderen gedanst en uiteraard danste burgemeester Aptroot gezellig mee.

Zoetermeer - De organisatie Elephant Parade zet zich in om de Aziatische olifant die met uitsterven wordt bedreigd te behouden. Met acties zoals de Elephant Parade wordt geld ingezameld. Tijdens zijn openingswoord benadrukt burgemeester Aptroot het belang om de dieren te behouden. "Vroeger waren er wel een miljoen olifanten en nu nog maar 50.000. Als we niet beter voor ze zorgen dan zijn er straks geen olifanten meer. We doen dat zorgen voor het behoud van soorten overigens ook in Zoetermeer met alle bijenkasten die we plaatsen", zegt Aptroot.

De olifanten zijn zo groot zijn als een baby olifantje. De kunststof beelden zijn versierd door kunstenaars uit binnen- en buitenland. Maar ook de Zoetermeerse José Koebrugge die eerder al een bijzonder fietsschilderij met Zoetermeerders maakte, is bij het project betrokken.. "Ik had maar heel weinig tijd om een ontwerp te maken", vertelt zij. "Ik heb me laten inspireren door het kinderboekje over de olifant Elmer die fel gekleurd is maar liever grijs wil zijn zoals de andere olifanten. Terwijl de andere olifanten juist zo willen zijn als hij." Koebrugge beschildert haar olifant als een landschappelijke olifant met fietselementen. "Allemaal vakjes. De bovenkant blauwe tinten en de onderzijde groene tinten en op de vakjes komen allemaal decoratieve krulfietsen", legt Koebrugge uit. "Die krulfietsen zijn decoratief en passen goed bij het Woonhart dat zich bezighoudt met de decoratie van onze huizen." De olifant van José blijft in het Woonhart en heeft ook al een naam: de fietsfant. "Dat heeft Trudy, een kennis van mij bedacht."

Ed van Heemskerk, voorzitter van de winkeliersvereniging Woonhart is trots dat de winkeliers op deze manier een bijdrage aan het goede doel geven. "Het Woonhart is natuurlijk bij uitstek geschikt voor deze expositie. De olifanten staan binnen maar ook op de galerij aan de voorzijde", vertelt Van Heemskerk. "Het is een waanzinnige actie en we laten hiermee zien dat het Woonhart springlevend is."

De olifanten zijn tot 23 mei in het Woonhart te zien. Er is ook een pop up atelier met allerlei activiteiten. Op 11 mei is er van 12.00 tot 16.00 uur een workshop waarbij je olifanten kan beschilderen. Daarnaast is er voor kinderen een kleurwedstrijd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden