Katie Lee heeft het beste verhaal geschreven.
Katie Lee heeft het beste verhaal geschreven.

Korte verhalenwedstrijd Alfrink College

Zoetermeer - Alle leerlingen in klas 1 van het Alfrink College hebben dit schooljaar meegedaan aan het project "Korte verhalenwedstrijd".

Dit project is gestart met een college over het schrijven van korte verhalen door schrijver Gilles de Boeuf. Daarna gingen alle eerste klassers heel hard aan het werk tijdens de lessen Nederlands om een interessant kort verhaal te schrijven. Daar kwamen mooie verhalen uit. In elke klas zijn alle verhalen voorgelezen en uit die verhalen werden per klas de drie beste verhalen uitgekozen.

Op woensdag 17 april werd bekend gemaakt wie de winnaar van de klas was en wie het beste korte verhaal van 2019 heeft geschreven.

De winnende verhalen van de 11 eerste klassen zijn gebundeld in een boekje dat woensdag ook is uitgereikt aan alle leerlingen, ouders en docenten.

De jury, bestaande uit Martine van Rijn, Gilles Boeuf, Felix van de Laar, Monique van Mourik en Myke Ruys, had alle verhalen kritisch doorgelezen en voorzien van commentaar. Wat opviel was dat veel verhalen over dood en verdriet gingen. Veel koppen zijn gerold, maar er gebeurde ook veel andere ellende. Leerlingen lieten ook vaak zaken over aan de verbeelding van de lezer, iets wat paste bij het thema 'wat is waar?' van deze verhalen wedstrijd. Tot slot noemde de jury nog het uitzonderlijk hoge niveau van de zinsbouw en het woordgebruik. Er waren leerlingen bij die stilistische middelen hadden gebruikt.

Na een vermakelijk juryrapport en het kiezen van de 11 klaswinnaars werd de winnaar van 2019 bekend gemaakt: Katie Lee uit 1K had het beste korte verhaal geschreven. Katie heeft haar verhaal daarna ook, samen met Felix van de Laar, voorgelezen aan het aanwezige publiek in de aula van het Alfrink College. Op zich al een hele prestatie, want Katie was eigenlijk ziek. De klaswinnaars kregen een leuke boekenbon als prijs, Katie kreeg een heuse GoPro actiecamera en was er zichtbaar blij mee.

Dit alles hadden we niet op het Alfrink College kunnen organiseren zonder een van de drijvende krachten achter dit project: Anja Dirks, docente Nederlands op het Alfrink College. Zij heeft zich hard gemaakt voor meer schrijfonderwijs en deze wedstrijd leek haar een leuk idee. En dat was het zeker: ruim 300 leerlingen uit klas 1 actief aan het verhalen schrijven gekregen: een knappe prestatie!. Dit neigt naar een traditie.

Meer berichten
Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden