Hans Haring in zijn periode als wethouder. Foto: Archief: Ronald Stam
Hans Haring in zijn periode als wethouder. Foto: Archief: Ronald Stam (Foto: Ronald Stam)

Geschokte reacties op overlijden Hans Haring

Hélène Ouwerkerk

"Amaibel en enorme dossierkennis"

Een amaibel man met een enorme dossierkennis. Zo herinneren D66-partijgenoten Flip Huisman en Robin Paalvast oud-wethouder Hans Haring. Haring overleed afgelopen dinsdag na complicaties tijdens een ogenschijnlijke routine-operatie.

Zoetermeer - Het overlijden van Hans Haring komt hard aan bij Flip Huisman die jarenlang samen met Hans Haring raadslid was. "Vorig jaar in dezelfde periode overleed Pieter Smit (de voorganger van Haring in het college van B&W red.), een maand geleden raadslid Agnes Kuijen en nu Hans. Dit gaat je niet in de koude kleren zeggen", zegt Huisman. "Hans was altijd verschrikkelijk actief binnen", vult wethouder Robin Paalvast aan. "Hij was een D66-er in hart en nieren en heeft een belangrijke rol gespeeld in de partij. Vorig jaar heeft hij de jaarstukken nog gecontroleerd. Afgelopen dinsdag hadden we ledenvergadering en verbaasden we ons dat hij er niet was. Hij was toen al overleden maar dat nieuws had ons op dat moment nog niet bereikt."

Sprekend over Hans Haring wordt hij door zijn partijgenoten getypeerd als amaibel, niet op de voorgrond tredend en een man die zijn stukken van a tot z las. "Als raadslid krijg je enorm veel stukken en niet ieder raadslid las alles. Maar Hans wel, die las alles van voor naar achteren en als je hem belde over een stuk dan kende hij ze al uit het hoofd", zegt Huisman. "Hij had ook oog voor detail. In 2002 kwam hij erachter dat de risico-analyse van Diftar niet klopte waardoor dat is geëscaleerd." Dat hij vriendelijk was is volgens zijn partijgenoten ook zeker het geval. "Als je ruzie kreeg met Hans dan moest het wel aan jou liggen, aan hem in ieder geval niet", zegt Huisman. "Diezelfde geluiden horen we ook uit Woerden waar hij wethouder is geweest."

Hans Haring heeft in Zoetermeer enorm veel bestuursfuncties bekleed bij onder andere Piëzo, de Volksuniversiteit en het Openbaar Onderwijs. Van 2010 tot 2014 was hij wethouder voor D66 in het college. "Duurzaamheid zat in zijn portefeuille en daar heeft hij een voortrekkersrol in vervuld", zegt Robin Paalvast. "Hij heeft ook een plan gemaakt waarbij de fiets een prominente rol speelt en we in de stad doorlopende fietspaden hebben. Daar heeft hij voor gezorgd." Flip Huisman noemt zijn werk voor het amateurtheater, de culturele as. Hij had veel oog voor cultuur. En daarnaast heeft hij ook het verkeersplan Dorp van de grond getild. Dat was een moeilijk dossier maar hij heeft het voor elkaar gekregen."

De uitvaart van Hans Haring is woensdag 24 april om 11.00 uur bij Dekker aan de Scheglaan.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden