Reddingsbrigade Zoetermeer op patrouille op de Zoetermeerse Plas. In de achtergrond de opvallende en gloednieuwe strandpost, die vorig jaar juli in gebruik is genomen. Foto: Zoetermeerse Reddingsbrigade
Reddingsbrigade Zoetermeer op patrouille op de Zoetermeerse Plas. In de achtergrond de opvallende en gloednieuwe strandpost, die vorig jaar juli in gebruik is genomen. Foto: Zoetermeerse Reddingsbrigade (Foto: )

Zoek naar die oranje boot op de Grote Dobbe op Koningsdag

Simone Langeveld

Waar je moet zoeken? Op het water natuurlijk! Maar welk water... Op Koningsdag ligt de gehele vloot van de Zoetermeerse Reddingsbrigade aan de Grote Dobbe en de grotere boot, de reddingsvlet van de Nationale Reddingsvloot (niet op de foto) ligt zelfs in het water en daar kun je dan in mee varen! In gesprek met de jonge en ervaren lifeguard Aad-Tobias Huijbens blijkt dat je al heel jong kunt beginnen bij de Zoetermeerse reddingsbrigade.

Zoetermeer - Huijbens vertelt: "Je kunt zelfs leren zwemmen en al je zwemdiploma's halen bij de zweminstructeurs van de Reddingsbrigade Zoetermeer. Je krijgt dan natuurlijk gewoon les in het zwembad." Aad-Tobias, 25 jaar is volgend jaar masterstudent en moet gaan stoppen met zijn secretarisfunctie binnen de club, maar blijft wel lifeguard. Overigens hoef je voor de bestuursfuncties niet eens te kunnen zwemmen... iedere vrijwilliger binnen de gezellige vereniging heeft zo zijn eigen taken! Hij was zelf zestien toen hij begon als junior lifeguard. "Het is super stoer en de boten zijn zo gaaf. Daar leer je ook in varen op den duur. Er is een hele snelle boot en een grotere boot, de reddingsvlet. Met de snelle boot kunnen we op Koningsdag niet varen, daarvoor is de Grote Dobbe niet diep genoeg, met de reddingsvlet wel! Ja, voor mij is het lifeguard zijn de ideale manier om aan het strand te zijn. Je geniet van het mooie weer en tegelijkertijd doe je heel erg nuttig werk. Op de Grote Dobbe is het water 'niet gevaarlijk', maar de Zoetermeerse Plas, een zandwinplas, is heel erg diep en koud. Ieder jaar weer zijn er mensen die willen proberen naar de overkant te zwemmen en dat is erg gevaarlijk." Je kunt als lifeguard al beginnen op je 14de. Je gaat dan alle stapjes in de opleiding volgen en je haalt ook je EHBO-diploma. Je kunt ook leren schipperen en dan kun je zelfs commandant worden op een bewakingsdag. "Wist je dat onze koning Willem Alexander in zijn jeugd ook bij de reddingsbrigade zat? Vorig jaar is de nieuwe strandpost gereed gekomen en zijn we veel zichtbaarder geworden op het Noord Aa-stand aan de Zoetermeerse Plas. Daar zijn we erg blij mee. Het is een heel gezellige vereniging met hart voor de zaak en na je dag op het strand is er altijd een gezellige afsluiting met een frisje!" Ga eens langs op een inloopavond in de strandpost op dinsdag 23 april en dinsdag 7 mei van 19:30 uur tot 20:30 uur (Aziëweg 27, 2725 KE Zoetermeer).

Meer berichten