Wilma de Ru en Martien Groenvelt bij de voordeur van de Herbergier aan de Zegwaartseweg 66a. Foto Kees van Rongen
Wilma de Ru en Martien Groenvelt bij de voordeur van de Herbergier aan de Zegwaartseweg 66a. Foto Kees van Rongen (Foto: Kees van Rongen)

Zorgondernemers zoeken opvolgers voor Herbergier

Kees van Rongen

Wilma de Ru en Martien Groenevelt begonnen in 2013 de Herbergier aan de Zegwaartseweg 66a. Een kleinschalige woonvorm die een warm en liefdevol thuis biedt aan mensen met geheugenproblemen. Met de pensioengerechtigde leeftijd in zicht (1 juni 2020) zijn de twee zorgondernemers op zoek naar opvolgers voor hun Herbergier. Geïnteresseerde stellen in het Herbergier-ondernemerschap zijn welkom op de infomiddag dinsdag 7 mei.

Zoetermeer - In de Herbergier zijn 16 kamers voor mensen met geheugenproblemen zowel voor alleenstaanden als echtparen. Op dit moment zijn er 18 personen. Samen met de 10 vrijwilligers en 26 medewerkers worden er tal van activiteiten ondernomen. De Herbergier wordt als huiselijk en familiair ervaren. "Geen dag gaat voorbij zonder muziek: samen zingen, koren die komen zingen," vertelt Martien. "Ook aan bewegen besteden wij veel aandacht." Wilma: "De buitendeur staat open. Bewoners kunnen zelf kiezen om even buiten te gaan zitten op ons heerlijke zonnige terras of om rond de Herbergier te wandelen. Als ze verder willen wandelen gaat een verzorgende mee. Daarnaast hebben we met de bewoners ook geregeld uitjes." De twee zorgondernemers faciliteren en coördineren de Herbergier. "Wij scheppen de voorwaarden voor rust en huiselijkheid en zijn bereikbaar voor iedereen, zeven dagen per week en 24 uur per dag." De taken hebben zij verdeeld, waarbij Wilma als verpleegkundige met name de zorg voor haar rekening neemt en Martin de bedrijfsvoering. "De Herbergier is als een groot huishouden waar je een rol kunt spelen. Je bent waardevol en je doet er toe. Je doet wat je kunt en je wordt geholpen wanneer je het nodig hebt. Ons uitgangspunt is dat onze bewoners zo veel mogelijk nog zelfstandig hun eigen manier van leven kunnen voortzetten. Hun persoonlijke wensen voor wonen en begeleiding staat centraal." De Herbergier is onder een hoog dak gebouwd: de oorspronkelijke schuur van de boerderij. Het is sfeervol ingericht met een gemeenschappelijke woon- en eetkamer. De kamers van de bewoners zijn gezellige huiskamers met eigen spulletjes van de bewoners. "De mensen komen uit alle lagen van de bevolking. Het is voor iedereen betaalbaar. Je betaalt huur en inwoning. Voor de zorg is het persoonsgebonden budget.

Belangstellenden voor het ondernemerschap zijn welkom dinsdag 7 mei, aanvang 13.30 uur in het Wapen van Zoetermeer. Daar krijgt men uitleg, gevolgd door een rondleiding in de Herbergier. Aanmelden: zoetermeer@herbergier.nl of kijk www.herbergier.nl/zoetermeer

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden