Josine Roggeveen vraagt zich af waarom iemand telkens haar schrikdraad uitzet. Foto: Robbert Roos
Josine Roggeveen vraagt zich af waarom iemand telkens haar schrikdraad uitzet. Foto: Robbert Roos (Foto: Robbert Roos)

Uitzetten schrikdraad leidt tot afschuwelijke dood van schaap

Robbert Roos

Onbekenden hebben de stroom van het schrikdraad, wat gespannen staat rond het weiland van de Zoetermeerse Josine Roggeveen, uitgeschakeld. Met verstrekkende gevolgen. Door het uitschakelen van de stroom kon een schaap zijn kop door het net steken met een afschuwelijke dood tot gevolg. Josine begrijpt niets van de actie.

Zoetermeer - De plukken wol van het schaap, wat afgelopen week op tragische wijze om het leven kwam, zitten hier en daar nog aan het net bij de sloot. Het zijn stille getuigen van een zinloze daad met grote gevolgen. Een schaap raakte na het uitzetten van de stroom verstrikt in het stroomnet, raakte in de sloot en verdronk. "Sinds een week of twee heb ik moeten constateren dat bijna iedere avond of in de vroege ochtend de beide schrikdraad apparaten worden uitgeschakeld. In eerste instantie weet ik dat aan het apparaat of de batterij. Maar die zijn, na testen, echter goed bevonden waardoor technisch falen kan worden uitgesloten. Het moet dus door een persoon worden gedaan." En daar begrijpt Josine, die aan de rand van de Nieuwe Driemanspolder in Wilsveen twee stukken gras voor haar schapen huurt, helemaal niets van. "Om de apparaten uit te zetten moet degene die dit doet eerst over een hek klimmen, vervolgens ongeveer 50 meter lopen, het apparaat uitschakelen, 50 meter teruglopen en weer terug het hek over. Het volgende apparaat staat een meter of honderd verder waar hij of zij ook weer eerst over een hek moet klimmen en vervolgens een meter of 20 het weiland in moet lopen om bij het apparaat te kunnen komen. Er wordt verder niets vernield of gestolen; het zijn alleen de apparaten die worden uitgezet." Josine houdt twee soorten schapen op het stuk grond waar ze traint met haar bordercollies en regelmatig kinderfeestjes organiseert. "Misschien vindt iemand het schrikdraad zielig, maar het werkt juist preventief. Lammetjes kunnen zo niet aan de verkeerde kan van het hek terecht komen en schapen kunnen niet ontsnappen waardoor ze mogelijk op de weg terecht kunnen komen. Stel je voor dat ze daar een ongeluk veroorzaken. Daar moet je toch niet aan denken?" Bij alle plekken waar je het weiland kunt betreden en op de schrikdraadapparaten heeft ze inmiddels een duidelijke tekst met uitleg en foto van het dode schaap gehangen. "Ik hoop dat het gaat om iemand die niet snapt wat de gevolgen van zijn of haar daden zijn en dat het nu stopt."

Bijzonder ras
Josine houdt op haar weide twee rassen schapen; het Drents Heideschaap en Herdwicks. Die laatste zijn afkomstig uit Schotland en erg gehecht aan hun geboortegrond. Hierdoor is het ras al snel geneigd om te ontsnappen en zijn veiligheidsmaatregelen om dit te voorkomen nodig.

Meer berichten