Foto: Fred Roland
Foto: Fred Roland

Geen theater in het Buytenpark

Zoetermeer =- De toekomst van het Buytenparktheater dat door Storytellers wordt gehouden hangt aan een zijden draadje. Als de gemeente niet met de eerder toegezegde subsidie van 15.000 euro over de brug komt, kan de voorstelling Jeanne d'Arc niet doorgaan. Vier politieke partijen hebben een agenderingsverzoek ingediend om over de kwestie te spreken.

Het is niet de eerste keer dat Storytellers haar jaarlijkse voorstelling in het Buytenpark aan de rand van de afgrond ziet staan. In 2017 stond de voorstelling ook al op losse schroeven toen de cultuurgelden werden overgeheveld naar het Cultuurfonds. Toen zegde wethouder Paalvast 15.000 euro toe voor 2017 én 2018. En ook in het najaarsdebat is een jaarlijkse subsidie van 15.000 euro toegezegd. "Sinds oktober zijn we in gesprek met de gemeente en wethouder Van Driel, en blijkt de 15.000 euro nu helemaal niet zeker. Op 4 april hebben we te horen gekregen dat er geen ruimte is in het evenementenbudget", zegt Sebastiaan Smits, directeur Storytellers. Storytellers stuurde een brandbrief naar de gemeenteraad. Die heeft zich het lot van de theatermakers aangetrokken. Zó, Pvda, CU/SGP en Ineke van den Berg willen de kwestie maandag in de gemeenteraad bespreken.

Als de gemeente niet over de brug komt met de eerder toegezegde subsidie voor het Buytenpark Theater dan kan het niet doorgaan. En dat terwijl Storytellers zo trots was om de wereldpremière van de musical Jeanne d'Arc te hebben.

Sebastiaan Smits, directeur Storytellers ziet de hulp van de politieke partijen om de kwestie in de gemeenteraad te bespreken als een laatste strohalm. De partijen hebben in het agenderingsverzoek ingediend. "Tot onze verbazing blijkt er nu al sinds oktober een discussie gaande te zijn tussen de gemeente en Storytellers omdat maar een deel van de afgesproken 15.000 euro subsidie beschikbaar zou zijn. De raad is daar niet van op de hoogte gesteld. Vooralsnog is het budget voor evenementen niet verlaagd (wij realiseren ons, dat dat voor 2020 anders kan zijn vanwege de bezuinigingsoperatie)", aldus Marijke van der Meer namens de vier partijen.

Aanvankelijk dacht Smits dat er een communicatiestoornis was tussen de twee wethouders. Dit blijkt echter niet het geval. "Het bestuur van Storytellers vindt dit standpunt onbegrijpelijk omdat naar onze mening het Buytenpark Theater voldoet aan alle eisen die in de Evenementennota gesteld worden aan een Bruisevenement. Het wordt ook in de nota genoemd als hét Zoetermeers evenement. Met twee weken looptijd, tien musicalvoorstellingen, acht jeugdvoorstellingen, een musicalconcert, een middeleeuwse markt én een Spooktour is het zonder twijfel een van de grootste evenementen van de stad. Hier komt nu na 22 jaar een einde", zegt Smits. "Vanwege de ingezette groei van het Buytenpark Theater hebben Fonds 1818 en het Cultuurfonds Zoetermeer beiden hun bijdrage verhoogd. De subsidie van de gemeente is echter nodig voor de inrichting van het terrein. Er is niks, dus we moeten de hele infrastructuur aanleggen." Omdat er al maanden wordt geoefend, de rechten zijn gekocht en ook al is begonnen met de kaartverkoop heeft Storytellers ook al kosten gemaakt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden