Haydns lijdensmuziek "raakt de ziel van de meest onervaren luisteraar"

De Matthäus en de Johannes Passion van Bach zijn dé werken die tijdens de lijdensweken veelvuldig worden uitgevoerd. Andere composities die het lijden van Christus verklanken, krijgen veel minder aandacht. "Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze" van Franz Joseph Haydn bijvoorbeeld - ingetogen muzikale meditaties die de zeven kruiswoorden becommentariëren. Het werk vergrootte destijds de faam van de Oostenrijkse componist.

"Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze" neemt een bijzondere plaats in tussen de passiemuziek. Gewoonlijk is een compositie voor de lijdenstijd gedacht voor solisten, koor en orkest. Joseph Haydn (1732-1809) componeert echter een louter instrumentaal werk. Het werk zal tijdens de liturgie in de week van Goede Vrijdag worden uitgevoerd. Zo ook zal deze muziek klinken in de stille week voor Pasen.

Nu zal op 17 april in de Oosterkerk een werk ten gehore worden gebracht. Dat heel bijzonder is juist in deze tijd van inkeer en verstilling. Het "Lamentio Quartet" zal die avond het werk "Die Sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze(strijkkwartetversie) uitvoeren. Naast deze muziek zal er ook tegelijk tussen de delen door uitleg worden gegeven. ( Kees Wesdorp) Tegelijk zal er al schilderend geïmproviseerd worden op dit werk van Haydn. De kunstenaar Aran van der Giessen zal op deze avond het werk op deze manier visueel maken.
Hieronder vind u meer informatie:

Neemt u deel aan de lezing en het concert is het in de voorverkoop € 27,50 ( alleen lezing €12.50) Aanvang lezing: 19.30 uur tot 21.30 uur in het Forum.
Alleen het concert in de voorverkoop €17,50 ( aan de zaal €20.) Oosterkerk.
Kaarten reserveren via de website of telefoon:

IBAN NL69SNSB0926451154.

0793510920..0682005759Website: www.podium320.nl mail: info@podium320.nl

Wilt u meer weten? Meld u dan aan met de nieuwsbrief of hou deze website in de gaten.

Haydn en het classisisme

Johan van Oeveren vertelt in deze lezing over het leven van Haydn en het classisisme. Het leven van Joseph Haydn (1732-1809) is wellicht in twee woorden samen te vatten: regelmaat en Godsbesef. Haydn’s besef van God, is typerend voor deze componist. Zeker als je bedenkt dat de tweede helft van de 18e eeuw gekenmerkt werd … Meer lezen overHaydn en het classisisme

Volksuniversiteit

Meer berichten
Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden