‘CDA Zoetermeer: Inwoners beter informeren en betrekken bij energietransitie

ZOETERMEER - Het CDA maakt zich zorgen over mogelijke plaatsing van windmolens net buiten de stadsgrenzen van Zoetermeer. Buurgemeente Lansingerland zocht een plek voor windturbines op de bedrijventerreinen Bleizo en Prisma. Nu dat niet lijkt te lukken zoekt de gemeente naar andere locaties dicht bij Zoetermeer. "Het CDA wil van het Zoetermeerse college weten wat de impact is voor onze inwoners, en hoe zij verder worden geïnformeerd," aldus CDA-raadslid Klaasjan de Jong.

De opgave om te komen tot een duurzaam antwoord op onze regionale energiebehoefte kent veel uitdagingen. In tal van regio's worden daarom regionale energiestrategieën opgesteld. Het CDA breekt een lans voor de belangen van inwoners bij het opstellen van deze strategieën en wil van het gemeentebestuur horen in welke mate zij deze belangen meeneemt. De Jong ziet binnen de samenwerking nieuwe kansen om inwoners beter te informeren en betrekken, juist ook wanneer er iets bij de buren gebeurt. Daarover wil hij graag een antwoord van het college.

Rokkeveen en Oosterheem

In schriftelijke vragen aan het college vraagt het CDA Zoetermeer met name aandacht voor de informatievoorziening aan mensen die wonen in Rokkeveen en Oosterheem. Raadslid Klaasjan de Jong noemt als voorbeeld de zoektocht naar windturbines in buurgemeente Lansingerland. De buurgemeente meldt in een brief aan de provincie dat zij het zoekgebied voor windturbines verlegt van Bleizo en Prisma naar andere delen van de gemeente. De Jong wil van het Zoetermeerse college weten wat de impact is voor mensen in Zoetermeer en hoe deze informatie bij de inwoners van Zoetermeer terecht komt.

Ideeën gemeente

De energietransitie gaat alle Zoetermeerders aan. De Jong: "Met regelmaat spreek ik mensen die met spanning uitkijken naar informatie over wat er op ons afkomt. Daarom wil het CDA ook weten wanneer inwoners van Zoetermeer kennis kunnen nemen van de ideeën die de gemeente Zoetermeer heeft bij een duurzame energievoorziening, en het tijdspad waarin concrete veranderingen aan de orde zijn."

Meer berichten
Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden