Ongeveer duizend leerlingen konden in de DIF kennismaken met ruim tweehonderd beroepsbeoefenaren. Foto: Robbert Roos
Ongeveer duizend leerlingen konden in de DIF kennismaken met ruim tweehonderd beroepsbeoefenaren. Foto: Robbert Roos (Foto: Robbert Roos)

Zoetermeer On Stage succesvol: 'Het VMBO doet er toe'

Robbert Roos

Op donderdag 14 maart vond in de Dutch Innovation Factory het banenevenement voor VMBO leerlingen Zoetermeer On Stage plaats. Ongeveer 1000 leerlingen van verschillende VMBO-scholen uit Zoetermeer kregen die dag de kans om kennis te maken met verschillende bedrijven. Klikte het contact, dan konden ze een afspraak maken om een dagje mee te lopen tijdens de Doe Dag op 28 maart aanstaande.

Zoetermeer - De leerlingen komen vandaag in drie groepen naar het banenevenement. Wethouder Jan Iedema mag een van de drie rondes openen. Hij spreekt de leerlingen enthousiast toe: "Leerlingen van het VMBO laat jullie horen! Hebben jullie er een beetje zin in?" De wethouder krijgt veel energie van deze jongeren. In zijn toespraak windt hij er dan ook geen doekjes om; "Het VMBO doet er toe." De leerlingen kunnen tijdens het evenement terecht bij ruim tweehonderd beroepsbeoefenaren die onderverdeeld zijn in vier verschillende sectoren te weten; Groen & Natuur, Techniek, Handel & Economie en Zorg- Welzijn en Maatschappij. Zoals elk jaar zijn bepaalde beroepen erg populair; autotechniek bij de jongens en stewardes bij de meisjes. Ook defensie kan rekenen op grote belangstelling. De leerlingen moeten minimaal een match voor de Doe Dag zien te regelen. Deze beroepen worden vaak als eerste gekozen. Toch heeft ook Joost Ammerlaan, directeur bij Bakker Ammerlaan, lange rijen voor zijn tafel staan. "Wij zijn opvallend vaak tweede keus en hebben aan belangstelling geen gebrek." De leerlingen moeten zich wel op juiste wijze bij de bedrijven presenteren. Een jongen loopt enigszins teleurgesteld naar zijn vrienden toe; "Geen match, ik was niet enthousiast genoeg." Gelukkig slepen zijn vrienden hem mee naar het volgende bedrijf. Ook Staatsecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken is vandaag van de partij. Zij geeft meisjes de tip om ook eens bij de afdeling techniek te kijken. Ondernemersvereniging RVOZ is goed vertegenwoordigd. Niet alleen stelden verschillende leden de deuren van hun bedrijf open voor de leerlingen, de vereniging leverde ook enkele matchmakers; bemiddelaars die de leerlingen op weg kunnen helpen en kunnen informeren over het aanbod van bedrijven. Na On Stage volgt de praktijk tijdens de Doe Dag. Die is erg belangrijk. Projectleider Nicole Hofland: "Door mee te lopen, dingen te doen en ervaren kunnen de leerlingen straks veel beter kiezen."

Scholen:
Zoetermeer On Stage is het banenevenement voor de VMBO leerlingen van: het Stedelijk College, Oranje Nassau College Clauslaan, Oranje Nassau College Parkdreef, Picasso Lyceum Zoetermeer en Pleysier College.

Meer berichten
Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden