Omwonenden, kinderen en vertegenwoordigers uit de politiek verzamelden zich op het plein bij de Pelgrimskerk om te demonstreren. Foto: Robbert Roos
Omwonenden, kinderen en vertegenwoordigers uit de politiek verzamelden zich op het plein bij de Pelgrimskerk om te demonstreren. Foto: Robbert Roos (Foto: Robbert Roos)

Grote opkomst tijdens demonstratie bij kruispunt

Robbert Roos

Nog niet eerder werd er in Zoetermeer op deze manier door ouders en kinderen geprotesteerd om aandacht te vragen voor de verkeersveiligheid. Voor burgemeester Charlie Aptroot en wethouder verkeer Marc Rosier reden genoeg om persoonlijk bij dit protest aanwezig te zijn. Wethouder Rosier deed direct harde toezeggingen; "Binnen twee weken komen er aparte verkeerslichten voor fietsers en overig verkeer."

Zoetermeer - Ongeveer 150 ouders, kinderen en belangstellenden hebben zich vrijdagmorgen rond 08.30 uur verzameld op het plein voor de Pelgrimskerk direct naast het kruispunt waar onlangs twee ernstige ongelukken gebeurden. "We zijn het zat, gemeente doe eens wat" en "Stop het vrachtverkeer, we pikken het niet meer" klinkt er uit vele kelen. Dominique Groeneveld, een van de initiatiefnemers van deze protest actie spreekt de menigte geëmotioneerd toe en noemt de namen van de slachtoffers: "Hananja, we zijn je na tien jaar nog niet vergeten, krantenbezorger; heel veel sterkte, meisje; we hopen dat je snel hersteld." Maar ze roept ook op tot maatregelen en spreekt namens vele ouders. "Elke morgen zwaaien we onze kinderen uit met een knoop in onze maag. We weten nooit zeker of ze veilig aan zullen komen op hun bestemming." Wethouder Rosier en burgemeester Aptroot zijn aanwezig om in gesprek te gaan. Marc Rosier: "Dit raakt ons ook als gemeente heel erg diep. De betrokkenheid van alle medewerkers is enorm." In de Pelgrimskerk die speciaal voor deze gelegenheid haar deuren heeft geopend is ruimte om met elkaar in gesprek te gaan. Marc Rosier: "Het is fijn om op deze manier bij elkaar te zijn. De aanleiding waarom we hier zijn is echter niet fijn." De aanwezigen krijgen de gelegenheid om vragen te stellen. Die zijn kritisch en direct. Wethouder Rosier geeft aan waar op korte en lange termijn aan gewerkt wordt. In het publiek wordt verdeeld gereageerd. Deels positief, maar ook geluiden als "Nu er twee kalveren verdronken zijn dempt men de put." Marc Rosier: "Sommige dingen hebben tijd nodig, maar echt iedereen zit in de meewerkstand." Burgemeester Aptroot staat in nauw contact met de slachtoffers en spreekt zijn afschuw uit: "Niemand wil dat dit gebeurt." Over de actie is hij vooral positief: "Het is goed dat jullie je stem laten horen. Wij moeten voor een oplossing zorgen. Hou ons maar scherp. Jullie veiligheid is het allerbelangrijkste en die staat nu voorop."

Ontsluitingsweg
Vrachtverkeer van en naar Nutricia zijn omwonenden al jaren een doorn in het oog. Volgens wethouder Rosier zou een aparte ontsluitingsweg de beste oplossing zijn. Die zou er, als alles mee zit, in de zomer van 2020 moeten kunnen liggen.

Meer berichten