Paul Wesseling (links) en Paul Kamer zijn op zoek naar versterking. Foto: Ronald Stam
Paul Wesseling (links) en Paul Kamer zijn op zoek naar versterking. Foto: Ronald Stam (Foto: )

Artiestenbegeleiders Boerderij tellen geen blauwe M&M's uit

Hélène Ouwerkerk

Een goed optreden bij de Boerderij valt of staat natuurlijk met goede artiesten, goede geluidstechniek en goede lichten. Toch komt er veel meer bij kijken. Paul Wesseling is één van de vrijwilligers die achter de schermen als artiestenbegeleider alles in goede banen leidt. "Als een artiest het naar zijn zin heeft dan zie je dat terug op het podium."

Zoetermeer - Vrijwilligerswerk als artiestenbegeleider/stagemedewerker is volgens Wesseling heel leuk en afwisselend. "Je moet ervoor zorgen dat de artiest zich thuis voelt dus je regelt zaken en lost eventuele problemen op", vertelt Wesseling. "Soms is een band wat gespannen en dan is het zaak om in een vriendelijke en ontspannen sfeer te zorgen dat de artiesten zich thuis voelen."

Het eerste contact met de bands is altijd op kantoor. Paul Kamer, medewerker van de Boerderij, krijgt de wensen van de bands door. "Nee dat zijn geen blauwe M&M's hoor", lacht hij. "Er is een overeenkomst en daarin staan vaak wel zaken die een band wil eten of drinken. Echt hele gekke dingen komen we eigenlijk niet tegen. Wel was er een keer een band die toiletpapier met doodshoofden wilde. Dat hebben we overigens niet gedaan."

Voor een artiestenbegeleider/stagemedewerker is het volgens de heren heel belangrijk om empatisch vermogen te hebben, goed te kunnen organiseren en goed te kunnen communiceren. "Er was een keer een artiest bij wie een schroefje uit de gitaar was gevallen. Ik keek wat er was. Vervolgens ben ik naar de techniek gegaan voor zo'n klein schroefje. De artiest is dan zo blij dat je het hebt opgelost", vertelt Paul Wesseling. In de Boerderij treden ook gevestigde artiesten op. "Opvallend is dat deze grootheden echt geen kapsones hebben. Ze zijn met weinig tevreden."

De heren zijn op zoek naar versterking. "Sommige mensen denken dat het eng of spannend is om met de artiesten om te gaan maar dat is het echt niet. Heel veel leer je al gaandeweg. Er is ook altijd een andere artiestenbegeleider bij die je kan helpen", zegt Paul Wesseling "Natuurlijk moet je wel professioneel zijn. Fans die alleen maar graag op de foto willen met de artiesten dat is niet de bedoeling." Paul Kamer vult aan: "Grote voordeel is dat je als artiestenbegeleider ook van de Boerderij een aantal cursussen krijgt zoals BHV en reanimatie. Dat is toch handig. Ik hoop dat veel mensen zich aanmelden."

Kan je goed communiceren, spreek je Engels en heb je inlevingsvermogen? Meld je dan aan als vrijwilliger voor de artiestenbegeleiding. Dit kan bij paul@boerderij.org.

Meer berichten