Dempen de put


Foto: Helene Ouwerkerk

Dempen de put

Er zijn van die zaken waarvan je hoopt dat ze niet gebeuren. Toch is het zo. Tien jaar na een dodelijk ongeluk, zijn er in anderhalve week tijd weer twee ernstige ongelukken op het kruispunt Stationsstraat/Karel Doormanlaan gebeurd. In beide gevallen een aanrijding tussen een fietser en een vrachtwagen waarbij de fietsers ernstig gewond zijn geraakt. Dat het fout gaat als fietsers en vrachtwagens in elkaars buurt komen, is te verwachten. Google maar eens op dode hoek vrachtwagen. Het is onthutsend hoe weinig een chauffeur van de wereld om hem heen ziet. Als het dan ook nog eens een chauffeur uit het buitenland is die niet de in Nederland verplichte dodehoekspiegel heeft, dan is een ongeluk snel voltrokken.

Het beste is dus dat die vrachtwagens en fietsers zo min mogelijk met elkaar in contact komen. En als het gaat om de Stationsstraat en de fabriek van Nutricia dan is dat absoluut niet het geval. Zoetermeer is immers als het ware om de fabriek heen gebouwd. En dan de verkeerssituatie daar. Na het ongeluk in 2009 werd het vrachtverkeer prominent op de agenda gezet. Dat klinkt mooier dan het is. Want er is alleen maar gepraat, er zijn onderzoeken gedaan en er is gerekend. Maar daden? Helaas. Tot echte actie werd pas afgelopen vrijdag overgegaan. Eerst door de weg voor fietsers af te sluiten (!) en nu zijn er barrières tussen fietspad en de autoweg geplaatst en worden de truckchauffeurs begeleid om de stad uit te komen. Prima allemaal maar het heeft vooral veel weg van 'als het kalf verdronken is dempen wij de put'. De omleidingsweg had er allang moeten liggen.

Moeten er nu koppen vallen? Als een voetbalteam het niet goed doet moet de trainer weg. Moet de wethouder het veld ruimen? Tijdens de raadscommissievergadering werd daar door slechts een enkeling op gezinspeeld. En dat begrijp ik wel. Immers, heeft niet de voltallige gemeenteraad mee zitten praten en vergaderen? Niemand heeft ooit een ultimatum gesteld. Dat ultimatum is er nu wel. Het is alleen heel verdrietig dat daarvoor wel eerst weer twee slachtoffers moesten vallen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden