Foto:

Omwonenden kruispunt uiten noodkreet: "Het is genoeg"

Robbert Roos

De twee recente ongelukken op het kruispunt van de Eerste Stationsstraat en de Karel Doormanlaan maken veel los. Voor omwonenden is de afwachtende houding van gemeente en Nutricia zelf al jaren een doorn in het oog. Na tien jaar praten is het volgens hen de hoogste tijd voor actie. Hun poster 'Het is genoeg' wordt dan ook massaal gedeeld op social media.

Zoetermeer - Bewoner Dominique Groenendijk heeft er geen goed woord voor over. "Toen er tien jaar geleden een kind op dit kruispunt overleed was de maat vol en zouden er maatregelen getroffen worden zodat soortgelijke ongelukken met vrachtwagens niet meer voor zouden komen. Inmiddels zijn we tien jaar verder en is er nog steeds geen omleidingsweg, maar wel twee nieuwe slachtoffers. Ik ben woedend." En Dominique weet waarover ze spreekt. Dagelijks fietst haar zoontje van 9 zelfstandig naar school en passeert het beruchte kruispunt. "Toen ik vrijdag aankwam en zag dat er weer iets gebeurd was bonkte mijn hart in mijn keel. Ik keek naar de schoenen en tas van het slachtoffer om te zien of het mijn kind was." De angst voor weer een ongeluk zit erg diep bij de omwonenden van het kruispunt. "Elke keer als je een sirene hoort denk je; het zal toch niet weer raak zijn?" Dat de gemeente nu de Eerste Stationsstraat heeft afgesloten voor fietsers is volgens Groenendijk de wereld op zijn kop. Het maakt haar dan ook erg boos. "Leg Nutricia maar stil tot er een oplossing is. Kijken hoe snel er dan gehandeld wordt. Er zijn genoeg oplossingen te bedenken. Bijna alle fietsers uit Rokkeveen passeren deze drukke verkeersader. Die worden nu over een flinterdun fietspad en het kruispunt bij de Driesprong geleid. Dat is te gek voor woorden." Emoties klinken door in haar stem: "Hoe lang blijven we nog prateen voordat er echt actie ondernomen wordt? Het is genoeg." De gemeente heeft volgens Dominique de plicht om ervoor te zorgen dat kinderen veilig buiten kunnen spelen en normaal op de fiets naar school kunnen. "Deze fabriek midden in de wijk zorgt voor veel ellende. Er is niet goed nagedacht over de logistiek. Elk nieuw ongeluk is weer een trauma voor het Dorp." De poster die gedeeld wordt namens de bewoners van de Eerste Stationsstraat, De Dr. J.W. Paltelaan, Karel Doormanlaan en Oranjelaan wijst de gemeente Zoetermeer en Nutricia in simpele woorden duidelijk op hun verantwoordelijkheid. "Zorg voor een veilige fietsomgeving voor onze kinderen."

Op de website van de gemeente Zoetermeer is te lezen dat er vanaf vandaag extra barriërs geplaatst zijn tussen de rijbaan en de fietsstrook van de Eerste Stationsstraat. Het tijdelijke verbod voor fietsers is daarom opgeheven. De verkeersregelaars blijven de komende dagen 24 uur per dag aanwezig waarbij het verkeer handmatig wordt geregeld. Ook helpen zij voetgangers en (brom)fietsers op het kruispunt als dat nodig is. Vrachtwagens die van en naar Nutricia rijden worden momenteel begeleid door personeel van de fabriek. De gemeente onderzoekt momenteel welke andere maatregelen nodig zijn om de bestaande verkeerssituatie structureel aan te kunnen passen. De komende periode kan de verkeerssituatie mogelijk nog worden gewijzigd.  

Politiek
Naar aanleiding van het tweede ongeluk heeft Zó! Zoetermeer alle fractievoorzitters opgeroepen om de mogelijke maatregelen op maandagavond te bespreken in de commissievergadering van de raad. Hierop hebben alle partijen positief gereageerd. 

Meer berichten