Voor de tweede keer in korte tijd was een fietser betrokken bij een ongeluk met een vrachtwagen op dit kruispunt.
Voor de tweede keer in korte tijd was een fietser betrokken bij een ongeluk met een vrachtwagen op dit kruispunt. (Foto: R.a. Roos)

Schreeuw om maatregelen na weer een ongeluk op kruispunt

Robbert Roos

Op vrijdagmiddag 8 maart is een jonge fietsster ernstig gewond geraakt na een ongeluk met een vrachtwagen op de hoek van de Eerste Stationsstraat en de Karel Doormanlaan. Op woensdag 27 februari kwam op dezelfde plek een krantenbezorger onder een vrachtwagen. Voor omwonenden en verschillende politieke partijen is de maat vol.

Zoetermeer - Het is niet de eerste keer dat er hier ongelukken gebeuren. Tien jaar geleden liep een soortgelijk ongeluk met een jonge fietser zelfs dodelijk af. Mevrouw Hoogvliet uit de Eerste Stationsstraat vindt de huidige verkeerssituatie volstrekt onverantwoord. Inwoner Ton Lammerting is zelfs van mening dat de verantwoordelijk wethouder moet aftreden. Bewoner Gerhard ten Hoopen uit de Eerste Stationsstraat deelt zijn ongenoegen op social media. "En ja hoor, het is weer zover. Weer een ongeluk op de hoek van Eerste Stationsstraat 50 Zoetermeer. Vorige week ook. Nu moet de politiek echt in actie komen" laat hij weten. "Buurtbewoners staan erbij te janken" getuigt Ten Hoopen emotioneel. Een stoplicht voor fietsers is volgens hem de oplossing, maar ook vrachtwagens moeten zo snel mogelijk geweerd worden uit de Stationsstraat. "Vandaag nog maatregelen" is zijn oproep. Zijn post levert veel reacties op. Op maandag 4 maart kwam het onderwerp al ter sprake in de gemeenteraad. Wethouder Rosier gaf toen aan eerst het politierapport af te willen wachten. Volgens Marijke van der Meer van Zó! Zoetermeer kan dat traject nu overgeslagen worden. "Direct na het tweede ongeluk werd ik vandaag overspoeld met reacties. Ik heb een mail gestuurd naar alle fractievoorzitters om het onderwerp aanstaande maandag wederom op de agenda te zetten. Veel fracties hebben toegezegd die motie te steunen. Een inspreker kwam afgelopen maandag met interessante opties om het kruispunt veiliger te maken. We moeten snel kijken wat we direct al uit kunnen voeren en hoe we het probleem structureel op kunnen lossen." Een van de problemen is het vrachtverkeer van Nutricia wat dit kruispunt passeert. Al tien jaar wordt er gesproken om dit verkeer om te leiden maar tot op heden zonder resultaat. Maar zelfs met een alternatieve route is het vrachtwagenprobleem niet opgelost. "Grote goederen zoals keukens en zware spullen zullen altijd met een vrachtwagen geleverd worden. Daar ontkom je niet aan" aldus Marijke van der Meer. De gemeente heeft geschokt kennis genomen van het ongeluk. Een aangeslagen burgemeester Aptroot laat weten "Het is verschrikkelijk dat er op dit kruispunt in korte tijd twee ongelukken met fietsers zijn gebeurd. Wij leven enorm mee met de slachtoffers en hun familie. Het college heeft in een spoedberaad vanmiddag besloten direct maatregelen te nemen." Wethouder Rosier laat weten dat de gemeente de fietsstroken op de Eerste Stationsstraat en de Karel Doormanlaan per direct af te sluiten in beide richtingen. Ook zullen er verkeersregelaars worden ingezet. Met deze maatregelen wil het college herhalingen voorkomen. Daarnaast zal worden gekeken welke structurele maatregelen er nodig zijn voor de toekomst. 

Alternatieve route
Er wordt al jaren gesproken over een alternatieve ontsluitingsrouten voor het vrachtverkeer van Nutricia. Deze route loopt over een stuk grond wat nog bomvrij gemaakt moet worden. Daardoor zal dit alternatief op zijn vroegst pas in 2020 gerealiseerd zijn. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden