Foto: Robbert Roos

Een stem geven aan mensen die dat zelf niet meer hebben

Robbert Roos

Het wetsvoorstel WMCZ 2018 waarin de medezeggenschap van cliënten in zorginstellingen is vastgelegd ligt momenteel bij de Eerste Kamer. Als dit wetsvoorstel bekrachtigd wordt krijgen de cliëntenraden een steeds belangrijkere stem, ondersteund door een stuk wetgeving. Dat is belangrijk voor zorg in de toekomst. Om klaar te zijn voor die toekomst zijn verschillende cliëntenraden in Zoetermeer hard op zoek naar nieuwe, vrijwillige leden.

Zoetermeer - De vier voorzitters van de Zoetermeerse Cliëntenraden André Kampmeijer van verpleeg- en verzorgingshuis Buytenhaghe, Walter Maclennan van Vivaldi, Marja Ouwerkerk van de Morgenster en Cees de Reus van Monteverdi, de Boomgaerd, Magnolia en de Rozentuin die in juli open gaat is het een duidelijke zaak: er is nieuwe aanwas voor hun Cliëntenraden nodig. "Als cliëntenraad geven we een stem aan mensen die geen stem meer hebben" legt Cees de Reus uit. "Daarom is het zo belangrijk dat zij goed vertegenwoordigd worden." Walter Maclennan vult hem aan: "Als je door omstandigheden opgenomen moet worden in een van onze huizen dan raak je de regie over je eigen leven een beetje kwijt. Je kunt er niet meer je eigen signatuur aan geven. Als cliëntenraad maken wij ons sterk om het leven van onze bewoners zo normaal mogelijk door te laten gaan en staan we voor de kwaliteit van dat leven." De leden die men zoekt zijn eigenlijk twee soorten personen. Kampmeijer: "Enerzijds zoeken we mensen die dagelijks een van onze huizen bezoeken. Personen die daar bijvoorbeeld een familielid hebben wonen en dicht op de dagelijkse situatie zitten. Anderzijds hebben we ook mensen nodig die beleid kunnen lezen en ontwikkelen en die, locatie overstijgend, de kwaliteit kunnen toetsen en een juiste koers kunnen bepalen." De belangrijkste eigenschap die je als lid van de cliëntenraad moet hebben is dat je mensen blij wilt maken, een lach op de gezichten wilt zien. Daarbij wordt je niet in het diepe gegooid, maar is er een goede ondersteuning. Kampmeijer: "Je wordt getraind in theorie over wet- en regelgeving rondom ouderenzorg en palliatieve zorg, maar wordt ook voorgelicht door collega's uit cliëntenraden." Maclennan vult aan: "We kijken ook goed om ons heen naar andere sectoren en landen als Japan en Denemarken. Sommigen zijn al verder in de ontwikkelingen, daar kunnen wij van leren. Het belang van de bewoners staat voor ons altijd voorop."

Lid worden van een van de cliëntenraden?

Het lidmaatschap van de cliëntenraad kost u gemiddeld één dagdeel per maand. Wilt u meer informatie of voor één of meerdere dagdelen per maand lid worden? Neem dan contact op met Marian van Buren via m.vanBuren@welthuis.nl

Meer berichten