Foto: Bobulev L.

Rossini's Barbier van Sevilla komisch en springlevend

Simone Langeveld

Heb je zin in een ouderwets avondje uit? Dan is de komische klassieker aller opera's: Rossini's Barbier van Sevilla beslist de moeite waard. Deze podiumkunst waarin ieder woord gezongen is en het Italiaans doorklinkt in iedere aria neemt je mee terug in een tijd waar geluid nog onversterkt was en orkest, stemgeluid, dans en decor een amusant gesammtkunstwerk vormden, topvermaak.

Zoetermeer - De beroemde aria van de 'Barbier van Sevilla' – Figaro – is misschien wel de bekendste opera-aria die er is. Op 24-jarige leeftijd schreef Rossini de komische opera 'Il Barbiere di Siviglia'. Tot op de dag van vandaag blijft het werk één van de meest opgevoerde opera's in 's werelds mooiste operahuizen en kreeg het terecht de status van meesterwerk.
De verliefde graaf van Almaviva roept de hulp in van de Barbier van Sevilla (Figaro) om hem in contact te brengen met de mooie Rosina zonder zijn afkomst te verraden en zonder de argwaan te wekken van de oude dokter Bartolo, die ook een oogje op Rosina heeft. Alle plannetjes van intrigant Figaro lopen in het honderd en uiteindelijk besluiten ze Rosina te schaken. Op de valreep weet Figaro het huwelijk tussen de graaf en Rosina te bezegelen en heeft dokter Bartolo het nakijken.
Deze uitvoering is grappig, kundig en enigszins carnavalesk in de kostuumkleuren rood, roze en zwart, neergezet door het internationale gezelschap van de Staatsopera van Tatarstan uit Rusland.
Het decor wordt gevormd wordt door het huis waar Rosina wordt vastgehouden door dokter Bartolo. De kleurige belichting geeft het de nodige afwisseling in stemming en moment van de dag. De cast wordt gedomineerd door de prima ingevulde mannelijke rollen. De twee vrouwelijke rollen, die van de beminde Rosina en de oude vrijster maken wel overduidelijk dat het een verhaal uit andere tijden is en het geheel heeft absoluut een kluchtig karakter. De prachtige muziek, live uit de orkestbak en de vakkundig goed gezongen aria's zijn heerlijk om naar te luisteren. Voordat het decor aan iedereen getoond wordt maak je kennis met het orkest en hoor je de zo bekende klanken van de ouverture. Rossini was een zeer productieve componist en heeft ook deze opera vlot (in een week of drie) geschreven! De muziek is zo bekend en het is erg leuk het verhaal erbij uitgebeeld te zien. Rossini blijkt nog steeds een entertainer.

Deze internationale uitvoering door de Opera van Tatarstan (Rusland, Kazan) met een sopraan als prima donna is op zaterdag 16 maart 20:15 uur te zien in het Stadstheater van Zoetermeer. Bestel bij je kaartje ook de inleiding over de opera en het gezelschap! (19:15 aanvang)

 

 

Meer berichten