Lies Hoogland (rechts) leest haar gedicht voor, na Antony Crama (rechts van Lies). Beiden van het bestuur Internationale Vrouwendag Zoetermeer. Wethouder ter Laak (links) met heldinnen luisteren. Foto: S.L.
Lies Hoogland (rechts) leest haar gedicht voor, na Antony Crama (rechts van Lies). Beiden van het bestuur Internationale Vrouwendag Zoetermeer. Wethouder ter Laak (links) met heldinnen luisteren. Foto: S.L. (Foto: )

Ontmoet Zoetermeerse Heldinnen op Vrouwendag

Simone Langeveld

Sinds 1912 wordt over de gehele wereld op 8 maart Internationale Vrouwendag gevierd. Stichting 8 maart Internationale Vrouwendag organiseert al 19 jaar de viering van Internationale Vrouwendag in Zoetermeer. Op deze feestelijke en informatieve avond mogen alleen vrouwen naar binnen.

Zoetermeer - Lies Hoogland: "Deze avond is echt alleen voor vrouwen toegankelijk en iedere vrouw is van harte welkom!" Lies zet zich haar hele leven al in voor vrouwen in haar naaste omgeving en voor de rechten van vrouwen in het algemeen. "Het is zo belangrijk dat we nu al 100 jaar het recht hebben om als vrouw zelf actief te stemmen. De vrouwen die hiervoor streden waren heldinnen. Ook nu zijn er vele heldinnen en wie jouw heldin is, dat kies je zelf!"
In 1917 werd het passief kiesrecht (gekozen worden) voor zowel vrouwen als alle mannen ingevoerd in Nederland. Maar het actief kiesrecht (stem uitbrengen) werd alleen opengesteld voor alle mannen, voor vrouwen was dat pas in 1919. Dit gold niet voor vrouwen in de Nederlandse koloniën Nederlands-Indië, Suriname en de Nederlandse Antillen. Zij kregen pas veel later kiesrecht. Het is nog niet zo lang vanzelfsprekend dat je als vrouw (in Nederland) de keuze hebt om zelf te bepalen hoe je je leven wilt inrichten. Wethouder Ingeborg ter Laak was er zaterdag 2 maart in het Stadhuis Forum om de kleine tentoonstelling waar negen (door anderen) voorgedragen vrouwen nu als Zoetermeerse Heldinnen zijn geportretteerd te openen. Ter Laak: "Als wethouder met emancipatie in mijn portefeuille vind ik dit een heel belangrijke tentoonstelling en ook een mooie thema. Honderd jaar geleden had je geen keus, je had je rol. De heldinnen van nu kunnen rolmodellen zijn voor andere vrouwen. Deze heldinnen laten dit zien op verschillende manieren. Ik hoop zo dat het vrouwen inspireert om de heldinnen in hun eigen omgeving te zien en misschien in zichzelf te herkennen."


In de maand maart is het Thema van de bibliotheek Sterke Vrouwen. En vrijdag aanstaande is die bijzondere avond waar alleen vrouwen zijn uitgenodigd. Ingeborg: "Waarom zijn jullie heldinnen van Zoetermeer?" De meesten voelen zich wat ongemakkelijk bij deze vraag, want al deze vrouwen doen 'gewoon hun ding' en dan ben je opeens een heldin. Durf die heldin te zijn. Je helpt er anderen mee.

Wordt gevierd in het Stedelijk College (Van Doornenplantsoen 1) vrijdagavond a.s. met alleen vrouwen. Alle informatie vind je op www.vrouwendagzoetermeer.nl . De tentoonstelling (voor iedereen) kun je hele maand maart nog zien in het Stadhuis Forum.

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden