SONY DSC
SONY DSC

Stanley Uchtmann ontvangt vaasje: "Ik kan het niet alleen"

Van de redactie

Het vaasje van Rutte staat symbool voor Nederland. Het is een verwijzing naar een uitspraak van premier Mark Rutte dat ons land een breekbaar bezit is wat we vasthouden met 17 miljoen inwoners. Afgelopen zaterdag reikte VVD minister van rechtsbescherming Sander Dekker dit symbolische vaasje uit aan de bekende Zoetermeerse beveiliger Stanley Uchtmann, zoon van Reggy Tielman.

Zoetermeer - Het is een drukte van belang op het stadhuisplein als minister Sander Dekker zaterdag rond 13.00 uur aankomt. Dit keer gaat de belangstelling echter niet alleen uit naar hem, maar vooral ook naar de bekende Zoetermeerder Stanley Uchtmann. Familie, vrienden en bekenden hebben zich verzameld voor de uitreiking van het 'vaasje van Rutte.' Minister Sander Dekker, die zelf lang in onze stad woonde, is in Zoetermeer voor de verkiezingscampagne van de VVD en reikt het vaasje uit om een ode te brengen aan de 'doeners' van ons land. "Mensen zoals Stanley houden ons land veilig. Daar heb ik enorm veel waardering voor," aldus minister Dekker. "We mogen best eens stilstaan bij alle mensen die onze burgers dagelijks beschermen." Stanley is enorm trots op deze erkenning, maar relativeert tegelijkertijd. "Ik voel me heel erg vereerd om deze prijs uitgereikt te krijgen van de minister maar eigenlijk is deze eer voor alle beveiligers die met mij gewerkt hebben in het verleden en in het heden . Er zijn meer beveiligers die het vak ook al jaren uitoefenen. Ook zij moeten meedelen in de eer die mij nu toekomt. Ik kan het niet alleen." Als veteraan streed Uchtmann in Libanon en hij weet als geen ander wat team effort is. "Dat is niet alleen belangrijk in de beveiliging, maar ook bij politie en alle andere hulpdiensten die actief zijn." Beveiligen is instappen wanneer anderen opzij stappen. Maar dat vind Uchtmann juist het leuke aan zijn vak. "Op een evenement heeft 99,9% van de mensen het naar de zin. Als zij je bedanken voor de leuke avond is dat de mooiste beloning die je krijgen kunt al ga ik natuurlijk altijd voor 100% tevredenheid." Een goede beveiliger heeft begrip voor elke situatie en is goed in het voeren van gesprekken. "De leuke gast van de ene week kan de week erna door omstandigheden anders zijn. Daar moet je voor open staan. Het is natuurlijk het mooiste als je een kritische situatie met een lach af kunt handelen zonder gebruik van geweld." En dat is Stanley Uchtmann ten voeten uit.

Stanley heeft een bijzondere band met zijn trotse moeder. "Ik heb er wel hartkloppingen van gehad hoor. Eerst toen hij in Libanon vocht, en later toen hij als beveiliger werkte. Nu heb ik dat niet meer. Hij zorgde er altijd voor dat ik zo min mogelijk te horen kreeg."

Meer berichten