Foto:

Proefliggen en wilsbeschikking tijdens uitvaart informatiedagen

Hélène Ouwerkerk

Nadenken over je eigen uitvaart, het is misschien niet de allerleukste bezigheid. Toch kan het volgens uitvaartondernemer Karen Paternotte geen kwaad om eens stil te staan bij je afscheid van het leven. Daarom houdt de Zoetermeerse drie dagen lang informatiedagen in het Proeflab in de Dorpsstraat. Drie dagen waarop informatie wordt gegeven maar waar ook hapjes kunnen worden geproefd en waarbij je zelfs in een kist kunt proefliggen.

Zoetermeer - "Die kist is altijd wel een dingetje hoor", zegt Karen Paternotte. "Als ik bij mensen ben om een uitvaart te regelen dan schrikken ze vaak van het moment dat ik het boek met de kisten opensla. Veel mensen vinden het luguber." Tijdens de informatiedagen wil Paternotte op een laagdrempelige manier informatie geven over het afscheid. "Ik heb wilsbeschikkingen gemaakt. Dat zijn documenten waar je allerlei wensen in kunt opschrijven maar waar ook ruimte is voor het noteren van polissen en wachtwoorden voor bv de computer en sociale media. Want dat laatste wordt heel vaak vergeten."

Volgens Karen is het heel goed als mensen van tevoren nadenken over hun uitvaart. "Ouderen doen dat vaak wel en hebben meestal ook van alles al vastgelegd. Ze willen hun kinderen en/of nabestaanden er niet mee belasten. Maar het zou ook goed zijn als jongere mensen er over nadenken", zegt ze.

Karen is heel blij met de locatie en laagdrempelige uitstraling van het Proeflab. "Ik was er in de Dorpsstraat een keer binnen gelopen. Ron Sloof vertelde wat ze allemaal in het pand deden en al snel was het plan voor proefliggen geboren. Dat is natuurlijk een ludiek grapje. Ik vind het wel op het randje hoor, maar de kist staat er en als mensen er in willen gaan liggen dan mag het. Ron en Piet gaan cake bakken. Over cake na een uitvaart wordt altijd wat smalend gedaan maar een goede cake is echt wel belangrijk. Het is zoet en daar krijg je energie van. Na een uitvaart worden er tegenwoordig ook steeds vaker andere hapjes geserveerd. Dus Piet Hekker gaat hapjes maken en uitdelen", legt Karen uit. "Ik vind het heel belangrijk om samen met mijn team op een laagdrempelige manier informatie over de uitvaart en de wilsbeschikking te geven. Het pand in de Dorpsstraat 110 is daar bij uitstek geschikt voor dus ik hoop dat veel mensen even langs komen. Volgens mij worden het drie gezellige maar vooral ook informatieve dagen."

Van donderdag 28 februari tot en met zaterdag 2 maart van 09.00 tot 17.30 uur is het team van Paternotte Uitvaartzorg aanwezig bij het Proeflab met informatie over uitvaartmogelijkheden. Je kunt uitleg krijgen over de uitvaart-wilsbeschikking en deze meenemen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden