Cantate Deo in Oude Kerk, 2017
Cantate Deo in Oude Kerk, 2017

MATTHEUS PASSION IN ZOETERMEER

In onze tijd is de bekendste Mattheus Passion die van J.S.Bach. Maar in zijn eigen tijd was die van G. Ph. Telemann veel bekender. Nu een mooie gelegenheid om de versie van Telemann te beluisteren in de OUDE KERK op 30 maart.

Goed om vast te weten: de uitvoering is om 15.00 uur en in de Oude Kerk staan nieuwe comfortabele stoelen.

Deze Matthäus Passion is één van de 46 passionen die Georg PhilippTelemann heeft geschreven en vormt slechts een klein deel van het grote oeuvre van deze componist. Van hem is bekend dat hij meer heeft geschreven dan J.S.Bach en G.F.Händel samen.
Telemann heeft verschillende delen van deze Matthäus Passion a.h.w. geïllustreerd. Als voorbeeld de dissonerende akkoorden om de valsheid van Judas aan te geven. Of in het koorgedeelte: “Der Du den Tempel Gottes zerbrichst” (U die de tempel van God in tweeën breekt) , daar breekt de componist het woord “zerbrichst” in tweeën door er een rust in te lassen.

Gemakkelijk in het gehoor.
Het lijdensverhaal blijft echter in deze muziek domineren. Aria’s en koren duren niet langer dan drie minuten en daarmee is de Matthäus Passion van Telemann in vergelijking met de Matthäus Passion van J.S. Bach lichter van toon en volkser van aard, waardoor het gemakkelijker bij het publiek in het gehoor ligt.

Cantate Deo heeft in haar zestigjarig bestaan deze Matthäus Passion vele malen uitgevoerd. Het koor wordt muzikaal begeleid door een speciaal samengesteld barokensemble. Verder werken mee een organist en een klavecinist. Solistische medewerking van vier solisten : één sopraan, één tenor en twee bassen.

De algehele muzikale leiding is in handen van dirigent Marco Kalkman

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden