Foto: Mark van Wasbeek

Mark schildert Zoetermeerse hotspots

Zoetermeerder van de week

Na het overlijden van zijn moeder raakte Zoetermeerder Mark van Wasbeek (33) in een depressie. Een goede vriendin raadde hem aan iets leuks te gaan doen waar hij energie van krijgt. Mark begon met het na-schilderen van Zoetermeerse hotspots. En wat wat bleek? Hij raakte uit zijn depressie en kreeg hele positieve reacties op zijn schilderijen. Want hij is namelijk hartstikke goed!

Als je naar de schilderijen van Mark kijkt, word je vrolijk. Ten eerste door de felle kleuren die hij in zijn werken gebruikt. Ten tweede: als Zoetermeerder herken je de hotspots in de stad die hij na-schildert. De Watertoren, het Stadspark bij het Stadshart, Zoetermeerse straten en de Dorpsstraat. Maar ook molens in Stompwijk en parken in Voorburg gebruikt hij als oefenmateriaal om nóg beter te worden.

"Door mijn goede vriendin Charlaine werd ik de juiste richting opgestuurd", vertelt Mark. "Mijn moeder zei mij toen ik nog klein was dat ik goed kon tekenen. Ik besloot daarom te gaan schilderen en haalde een goedkoop setje van de Action. De mensen om mij heen waren zo enthousiast over mijn werk dat ik door ging. Op You Tube bekeek ik filmpjes en in boeken las ik de technieken. Een van mijn eerste werken was een oude molen in Zoetermeer. Daarna ben ik mij gaan richten op de hotspots in Zoetermeer. Ik woon al 30 jaar in deze stad en ik ken niemand die hetzelfde doet dus vandaar dat ik mij op Zoetermeer wilde richten. Ik werd steeds enthousiaster en langzaamaan ging ik mij beter voelen. Door het schilderen ben ik uiteindelijk uit mijn depressie geraakt."

Er gaat veel tijd zitten in zijn schilderijen. "Meestal maak ik een foto van het onderwerp of ik zoek het online. Ik print het uit of ik houd mijn computerscherm voor mij. In grove lijnen teken ik de plek na en daarna bouw ik het op met acrylverf. Ik begin met de lucht, dan de bomen en dan verder naar de voorkant van het schilderwerk. In sommige werken gaat veel tijd zitten. Over het schilderij van de Dorpsstraat heb ik wel 20 uur gedaan vanwege de muren en bakstenen. Maar ik word steeds een beetje beter."

Een droom van Mark is om eens te exposeren in Zoetermeer. "Wellicht is er over een tijd plek voor mij bij Terra Art. Het lijkt mij heel gaaf om op hun nieuwe locatie een expositie te houden. Ondertussen ga ik verder met oefenen en Zoetermeerse plaatjes maken. Zo zou ik graag de kubuswoningen in Meerzicht willen schilderen en ik moet meer oefenen met donker en licht. Misschien ga ik eens de Mormomentempel aan de Osylaan in de avond als oefenmateriaal gebruiken. O ja, en daarnaast moet ik ook gewoon nog werken. Je kunt mij vinden bij de klantenservicebalie van HTM in Zoetermeer en Delft."

Meer berichten