Reiner Laman Trip met het boek Rebible en Joke Westerhof. Foto Kees van Rongen
Reiner Laman Trip met het boek Rebible en Joke Westerhof. Foto Kees van Rongen (Foto: Kees van Rongen)

Ontdekking van vergeten Bijbelverhalen in Rebible

Kees van Rongen

Rebible, ontdekking van vergeten Bijbelverhalen, is een indrukwekkend boek van Inez van Oord. Het boek werd afgelopen jaar genomineerd als beste spiritualistisch boek. In de bovenruimte van de Pelgrimskerk aan de Eerste Stationsstraat 86, via zij-ingang, wordt woensdag 20 februari van 20.00 tot 22.00 uur op dit boek ingegaan.

Zoetermeer – "Wie dit boek al las of wil gaan lezen, gelovig of niet gelovig, iedereen is welkom in De Pelgrim. De Pelgrim is de plaats van ontmoeting, bezinning en zingeving voor alle Zoetermeerders, waar geregeld bijeenkomsten worden gehouden," vertelt Joke Westerhof, die samen met Reinier Laman Trip deze bijzondere boekbespreking organiseert.

Inez van Oord was tien jaar hoofdredacteur van het blad Happinez. Het magazine is bedoeld voor mensen die op zoek zijn naar verdieping, verrijking en verwondering.

Haar ervaring in publiciteit heeft ontegenzeggelijk geholpen om van Rebible een boek te maken met lezenswaardige verhalen en het is voorzien van prachtige illustraties.

"Inez van Oord heeft veel kennis van allerlei levensbeschouwingen en godsdiensten. Zij verdiepte zich onder meer in boeddhisme en hindoeïsme, maar zij merkte, dat zij weinig aandacht had besteed aan de Bijbel. Zij liet het christelijke geloof lange tijd links liggen," vertelt Reinier Laman Trip.

"Uit haar jeugd herinnerde zij wel de Bijbelverhalen. Zij besloot samen met haar broer, theoloog en predikant Jos van Oord, Bijbelverhalen opnieuw te lezen. Bovendien maakte zij met haar broer studiereizen naar onder meer de Sinaï en Rome. Een en ander werd intensief besproken door broer en zus."

In combinatie met haar onderzoek, haar kennis van allerlei levensbeschouwingen en Bijbelverhalen zoals zij die herinnert, geeft zij haar eigen interpretatie. In Rebible komen vijftien Bijbelverhalen, zowel uit het Oude als het Nieuwe Testament, aan bod. "In de paragraaf geeft zij een vaak verrassende eigen versie van het verhaal. Er ontstaat een ander en nieuw verhaal. Het verhaal is het uitgangspunt. Elk verhaal hoeft niet de waarheid te zijn, maar er zit altijd een waarheid in het verhaal," meent Reinier. "Wij ouderen zitten nog vaak in de dwangbuis van vroeger met vaste interpretaties. Verschillende interpretaties mogen bestaan."

Meer berichten