Foto: Helene Ouwerkerk

Fout

Er is nog nooit zoveel gesproken over nachtclubs als in de afgelopen maanden. Schietpartijen, geweld en granaten voor de deur. Afgelopen dinsdag hield de gemeenteraad een spoeddebat over de toestanden rond de Zoetermeerse nachtclubs. De woorden logen er niet om. "We willen nachthoreca weg uit het Van Tuyllpark" "De maat is vol en sluiting van alle nachthoreca" "Foute horecabedrijven" en de "Burgemeester heeft carte blanche binnen de wet." Op zich logisch dat de gemeenteraadsleden zich zo fel tegen deze misstanden keren. Je moet er immers niet aan denken dat je rustig op je fiets op weg bent naar de tennis of de hockey en er gaat ineens een granaat af. Want die granaten zijn niet alleen in de nachtelijke uren neergelegd maar op een gewone doorsnee dinsdagavond.

Toch zijn er ook zaken die bij mij vragen oproepen. Wat zijn bijvoorbeeld 'foute horecabedrijven'? Zijn dat bedrijven waarvan de eigenaar een lijvig strafblad heeft? Ik denk het niet want dan zou zo iemand niet eens een vergunning krijgen om een nachthorecazaak te openen. Een foute zaak is daarom vast een club waar criminele types komen. Maar hoe herken je die dan? Door de dure auto's voor de deur? Dat zou kunnen maar aan de andere kant rijden profvoetballers en succesvolle artiesten of ondernemers ook in dure auto's en die zijn natuurlijk per definitie niet crimineel. Kortom, het lijkt me nog een lastige kwestie om te bepalen wat nu precies fout en niet fout is.

En dan de roep om de nachthoreca weg te halen uit het Van Tuyllpark. Lijkt een goed idee. Maar als die clubs daar weg moeten, waar gaan ze dan heen? Als ze Zoetermeer verlaten dan is dat natuurlijk mooi. Zijn wij er lekker van af. Maar als diezelfde 'foute' ondernemers of clubs vervolgens een plek zoeken in bijvoorbeeld het drukke Stadshart? Dan blijft het probleem bestaan. Mijn oplossing: laten waar ze zijn er een muur om heen bouwen. Vervolgens mag je er alleen naar binnen als je je kalashnikov en handgranaten hebt ingeleverd.

Meer berichten