Foto: Robbert Roos

Geen nachtclub meer naast Silverdome

Zoetermeer - Er komt geen nachtclub meer naast Silverdome. Burgemeester Aptroot liet tijdens het spoeddebat over de nachthoreca weten dat eigenaar Silverdome de ruimte niet meer wil verhuren aan nachthoreca. De gemeenteraadsleden hadden om een spoeddebat gevraagd nadat vorige week voor de tweede keer een granaat werd gevonden voor de deur van, de overigens gesloten, Club Magnum.

De raadsleden zijn de nachtclubs in het Van Tuyllpark meer dan zat. "Dit geeft een gevoel van onveiligheid voor leden van de sportclubs. We pleiten niet voor een algeheel verbod van nachthoreca maar het moet daar wel weg", aldus Susanne Bout (PvdA). "De veiligheid in Zoetermeer staat onder druk. Er zijn nog geen gewonden maar hoe lang blijft het zo? We geven de burgemeester carte blanche maar binnen de regels van de wet", vindt David Weekenstroo (CDA). Robbert Moree (VVD) pleit voor sluiting van alle nachthoreca. "Daar bedoel ik niet Spetters mee want dat is een prima tent. Maar de nachtclubs moeten wat ons betreft weg." Ook de roep om meer toezicht. preventief fouilleren en meer camera's werd door de meeste raadsleden ondersteund. Dit geldt niet voor Ivan Beij (SP). "Ik begrijp het sentiment, maar meer camera's maakt het niet veiliger."

De raadsleden wilden via een motie dat de burgemeester met een plan van aanpak zou komen. Echter burgemeester Aptroot hield de kaken stijf op elkaar. "Ik hoor heel veel maar kan het niet vertellen. Er zijn zelfs zaken die ik niet eens met de hoogste veiligheidschef kan delen. Ik wil het OM niet voor de voeten lopen", aldus Aptroot. Marijke van der Meer (Zó! Zoetermeer) vroeg zich af hoe de raad dan haar controlerende rol moet uitvoeren. Volgens burgemeester Aptroot is het een kwestie van vertrouwen. "U moet mij, iemand met bijzondere verantwoordelijkheden, het vertrouwen geven. Als achteraf blijkt dat het niet terecht is dan krijg ik op mijn sodemieter. Maar op dit moment kan ik niet meer delen dan ik al doe", aldus Aptroot. "Ik deel overigens uw zorgen en kan u vertellen dat ik vorige week in de nacht van dinsdag op woensdag niet heb geslapen."

Inmiddels zijn er extra maatregelen genomen. Zo hangen er meer camera's in het Van Tuyllpark. Die camera's waren voor Buytenwegh besteld maar werden vorige week direct in het Van Tuyllpark opgehangen. Ook is er extra surveillance. "Er komen binnenkort aanvullende maatregelen in gebied. Ik kan u daarom nu al vertellen dat ik de begroting ga overschrijden", aldus burgemeester Aptroot.

De raad nam vervolgens unaniem een motie aan voor een plan van aanpak.

Meer berichten