Monique Veenman zingt op het nieuwe koor 'Een Bont Geheel' gezellige Hollandse liedjes onder leiding van Rian van Randwijk / Stichting Volume. Foto: Robbert Roos
Monique Veenman zingt op het nieuwe koor 'Een Bont Geheel' gezellige Hollandse liedjes onder leiding van Rian van Randwijk / Stichting Volume. Foto: Robbert Roos (Foto: Robbert Roos)

Plezier staat altijd voorop bij speciaal koor 'Een Bont Geheel'

Robbert Roos

Wat is er leuker dan samen zingen in een koor. Niets toch? Van zingen word je blij en het geeft energie. Toch is zingen in koorverband niet voor iedereen weggelegd. Zo zijn er bijvoorbeeld geen koren speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking. Dit is Rian van Randwijk van Stichting Volume al jaren een doorn in het oog. Vandaar dat zij op donderdag 7 maart een nieuw koor voor deze doelgroep start onder de naam; Een Bont Geheel. Aanmelden kan vanaf nu.

Zoetermeer - Voor Monique Veenman is zingen haar lust en haar leven. Alleen op haar kamer, of gewoon onder het werk met collega Marian bij Middin. "Ik word er altijd vrolijk van." Haar repertoire loopt nogal uiteen. Favorieten zijn 'Het kleine café aan de haven' van Vader Abraham, 'Brandend Zand' van Anneke Grönloh en 'Vader toe, ach drink niet meer' van de Zangeres Zonder Naam. Toch schakelt ze net zo gemakkelijk om naar andere stijlen. "Toen ik op vakantie was in Lourdes heb ik daar een dvd gekocht met het Avé Maria. Die zet ik thuis lekker hard zodat ik uit volle borst mee kan zingen." Eerst zong Monique bij een koor in Den Haag, maar toen dat wegviel was er in de regio geen alternatief. Vandaar dat ze dan ook erg blij is dat ze nu bij 'Een Bont Geheel' terecht kan. Rian van Randwijk: "Op instrumentaal gebied is er best het een en ander te vinden, maar een koor als dit bestaat nog niet voor zover ik weet. Bij Stichting Volume is het credo dat iedereen kan zingen. Bij 'Een Bont Geheel' gaat het niet persé om de kwaliteit en staat het plezier in het zingen voor de koorleden dan ook voorop. Ze moeten naar de kooravond uitkijken als het feestje van de week." Toch vraagt een koor als dit een andere aanpak dan normaal. "Er zullen verschillende koorleden zijn die niet kunnen lezen. Alles moet geleerd worden met klanken en platen zodat het goed onthouden kan worden. Ook zijn er vrijwilligers nodig om de mensen te helpen. Daar kunnen we er nog best een paar van gebruiken." Dankzij die aanpak is er voor elk koorlid dezelfde betrokkenheid en wordt er goed gekeken naar de behoeften en mogelijkheden. "Je staat er versteld van wat je met die aanpak uit mensen kunt halen." Als we klaar zijn met het interview wil Monique graag een deuntje voor ons zingen. Het wordt 'Het kleine café aan de haven." Wij steken onze handen in de lucht en deinen vrolijk mee. En Monique? Die straalt van oor tot oor, en droomt nu al van haar eerste optreden voor publiek.

Informatie: 
Een Bont Geheel oefent vanaf 7 maart op donderdagavond van 19.30 uur tot 22.00 uur bij CKC, Leidsewallen 80 in Zoetermeer. Voor deelname, meer informatie of aanmelden als vrijwilliger kunt u contact opnemen via volume@live.nl of de website www.stichtingvolume.nl

Meer berichten