artist impression van het Woonhart
artist impression van het Woonhart

Zoetermeer stevent met HOM af op een verkeersinfarct

De economische voordelen die Zoetermeer kan hebben van Holland Outlet Mall zijn zwaar overschat. Dit stelt brancheorganisatie INretail. De organisatie heeft eerdere onderzoeken die de gemeente heeft laten uitvoeren door DTNP en Goudappel Coffeng door twee andere onderzoeksbureaus tegen het licht laten houden . Bureau Stedelijke Planning (BSP) en Arcadis concluderen dat de Zoetermeerse binnenstad helemaal niet gaat profiteren van de outlet en bovendien afstevent op een verkeersinfarct.

Zoetermeer - "De impuls die het Stadshart moet krijgen van Holland Outlet Mall is zwaar overtrokken", zegt Toine Hooft van BSP. "Zoetermeer krijgt een totale impuls van 3,8 miljoen en niet van de 20 miljoen die Goudapppel Coffeng heeft voorgerekend. Die 3,8 miljoen kan dan weer worden weggestreept tegen de omzetdaling die mode- en sportwinkels kunnen verwachten." Volgens Hooft hangt winkels een faillissement boven het hoofd. Daarnaast is volgens hem het effect op de regio groot."Binnen de regio zal een verplaatsing plaatsvinden waar iedereen mee te maken heeft." Ook meent hij dat de markt van outletwinkels is verzadigd. "Veel mensen hebben een outlet dichter bij huis", aldus Hooft. "Wij zetten onze vraagtekens bij de ontwikkeling."

INretail heeft ook een contra-expertise gehouden voor de verkeerssituatie. Deze staat haaks op de eerdere onderzoeken die de gemeente heeft laten uitvoeren. Volgens Giel de Bruijn van Arcadis kan Zoetermeer een verkeersinfarct verwachten. "De effecten die Holland Outlet Mall heeft op provinciale wegen en snelwegen ontbreekt in het onderzoek van de gemeente. De parkeercapaciteit is onvoldoende en tegenstrijdig uitgewerkt. De N206 staat nu al in de top van regionale knelpunten. De gegevens uit de gemeentelijke rapporten zijn onvolledig of onjuist gebleken", aldus De Bruijn die gelooft dat dit alleen maar erger zal worden.

Marcel Evers van INretail noemt de uitkomsten "stuitend". Evers reageert: "Inwoners en ondernemers, omliggende gemeenten én hun bestuurders worden op het verkeerde been gezet. De positieve punten blijken te zijn uitvergroot, de negatieve juist gebagatelliseerd."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden