Foto:

Instinkers en dicteewoorden in het Groot Zoetermeers Dictee

Hélène Ouwerkerk

Zoetermeer - Daar waren ze: de dicteewoorden als przewalskipaard en tiramisu'tje en coûte que coûte. Wie hard had gestudeerd, pende deze woorden zonder dralen op maar voor wie wat minder voorbereid aan het dictee, dat door burgemeester Aptroot werd voorgelezen, deelnamen was het flink zweten.

Voor de winnaar Rein Leentfaar uit Middelburg was het dictee waarin hij twee fouten maakte een makkie. Dictees maken is de grote hobby van de gepensioneerde wiskundeleraar. "Ik studeer veel in woordenboeken en het Groene Boekje." Rein was één van dicteetijgers. Dit is een groep die veel dictees in het land aflopen. Ook team de Woordenaars, bestaande uit dicteetijgers, gingen met de eerste prijs bij de teams aan de haal. Evenals Pieter van Diepen die tweede werd bij de individuele deelnemers. Feitelijk is hierdoor Frans Rijkaart die derde werd de beste Zoetermeerder. Bij de teams werd het team van Streekbladlezers tweede. Dian van Gelder, Aad Koene, Nanna van Dodewaard en Joke van der Veen haalden de meeste fouten uit het proefdictee en mochten namens het Streekblad de arena in. En niet zonder succes. De vier lezers sleepten de twee prijs in de wacht. "Ik heb me niet zo heel erg voorbereid", zegt Aad Koene vooraf. Dian van Gelder heeft zich vooral gefocust op de buigingsvormen.

Terwijl de jury druk aan het corrigeren is wat met 76 dictees een helse klus is, praat iedereen bij. Nanna van Dodewaard: ""Er zaten wel enkele instinkers tussen. Tournedostje vond ik het moeilijkste woord." Thea Zandveld riep: "Ik denk dat ik nul fout heb." Dat was natuurlijk een grapje. "Het dictee was best pittig, maar ik heb dan ook nog nooit eerder aan zoiets meegedaan."

Na afloop zijn Jan-Evert Zondag en Marijke Helsloot van team Floravontuur met resp.14 fouten en 16 fouten niet ontevreden. Volgens Jan-Evert heeft het schrijven met een pen ook een functie. "Je taalgeheugen zit ook in de spieren van je hand", zegt hij. De enige wethouder die meedeed aan het dictee was Jakobien Groeneveld die door burgmeester Aptroot daarvoor werd gecomplimenteerd. Vooraf zei Groeneveld zelfverzekerd: "Schrijven is het enige wat ik kan. Met sportwedstrijdjes hoeven ze bij mij niet aan te komen." Met 22 fout kan de wethouder met opgeheven hoofd door Zoetermeer gaan. Stadsdichter Robbert Roos besloot het dictee met een prachtig gedicht.

Het Groot Zoetermeers Dictee werd door Lionsclub Soetermare en de Meerbloem gehouden voor Taalmaatjes. Er werd 5000 euro opgehaald voor het goede doel. De complete dicteetekst staat op www.streekbladzoetermeer.nl en op www.grootzoetermeersdictee.nl

Meer berichten
Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden