Foto: Fotoflex
Foto: Fotoflex (Foto: )

Explosief gevonden bij Club Magnum, burgemeester treft maatregelen

Zoetermeer - Bij Club Magnum in de Van der Hagenstraat is dinsdagavond een granaat gevonden. De EOD (Explosieve Opruimingsdienst Defensie) heeft het explosief onschadelijk gemaakt. Volgens burgemeester Charlie Aptroot is het zoveelste incident in het Van Tuyllpark volstrekt ontoelaatbaar. Tijdens een extra ingelaste persconferentie op woensdag 6 februari kondigde hij dan ook extra maatregelen aan i.v.m. de veiligheid van de bezoekers van restaurant El Sultana, wat gevestigd is boven club Magnum, en de gebruikers van het Van Tuyllpark.

"Dit incident raakt mij heel diep" verklaart burgemeester Aptroot tijdens de persconferentie. "Ik voel de zorg voor alle 125.000 inwoners van de stad. Zij moeten zich overal veilig kunnen voelen. Daarom zie ik mij dan ook genoodzaakt om maatregelen te treffen." Als eerste wordt restaurant El Sultana voor een periode van twee weken gesloten. Club Magnum was al voor een half jaar gesloten. "Dit geeft mij de tijd om verder te kijken en te onderzoeken welke maatregelen en juridische stappen er mogelijk zijn. Over veertien dagen zal ik beslissen of er aanvullende maatregelen getroffen worden." Gedurende deze periode worden er direct extra veiligheidsmaatregelen ingezet. Zo zal de directe omgeving van club Magnum en restaurant El Sultana worden afgezet met hekken en is er vandaag al begonnen met het uitbreiden van cameratoezicht in het park. "Ik ga niet vertellen hoeveel camera's dat zijn en waar ze komen te hangen, maar als er straks opnieuw iets gebeurt, dan hebben wij dat direct in beeld." Ook wordt er direct begonnen met extra toezicht in het Van Tuyllpark. "Vanaf vandaag wordt er door drie partijen, te weten de politie, afdeling handhaving en een private partij gesurveilleerd in het park. "Ik gebruik mijn bevoegdheden tot het uiterste." aldus burgemeester Aptroot. Morgen is er een voorlichtingsavond voor de gebruikers van het Van Tuyllpark.  Daarnaast zal er met de pandeigenaar gesproken worden. "Ook hij zal zijn verantwoordelijkheid moeten nemen." 

Het is niet de eerste keer dat er incidenten zijn rondom clubs in het Van Tuyllpark. Eind vorig jaar werd voor de deur van de nachtclub een handgranaat gevonden. Hierop besloot burgemeester Aptroot om de club een half jaar te sluiten. Terwijl de club dicht is, is nu weer een explosief neergelegd. 

Rond club Magnum en de andere Zoetermeerse nachthoreca zijn de afgelopen jaren veel incidenten variërend van geweldsdelicten tot schietpartijen. Burgemeester Aptroot heeft al meerdere malen clubs voor kortere of langere tijd gesloten.

De Zoetermeerse VVD heeft verbolgen op het nieuws gereageerd. Wat de partij betreft wordt het tijd voor sluiten van deze clubs. "Wanneer is het genoeg voor dit college om te zeggen: 'dit is de druppel, dit kan niet meer'", zegt woordvoerder Robbert Moree: "Het is tijd om te stoppen met nachtclubs en steviger regels op te stellen voor nachthoreca."
Wat de VVD betreft verdwijnen in ieder geval de nachtclubs uit het Van Tuyllpark, maar zo nodig ook andere als die de veiligheid van de Zoetermeerders in gevaar brengen. In het Van Tuyllpark is het de afgelegen ligging van het gebied dat ervoor zorgt dat er in het park weinig sociale controle is. Dat maakt het voor criminelen nog makkelijker om dit gebied als ontmoetingsplaats te gebruiken. Dat moet stoppen.
Robbert Moree: "Het heeft voor de Zoetermeerse VVD de hoogste prioriteit dat alle inwoners, jong en oud, veilig kunnen recreëren, uitgaan en sporten. We weten dat de burgemeester ook die hoge prioriteit daaraan geeft. Tijd dus voor definitievere actie door het college naar de clubs toe. Het is jammer voor de mensen die in de clubs wel gewoon een gezellig feestje willen vieren, maar het is voor de eigenaren blijkbaar onmogelijk om de criminelen buiten te houden. Dan moet je prioriteiten stellen en die liggen voor ons toch echt bij de veiligheid van de Zoetermeerder" sluit Robbert Moree af.
De VVD heeft zich van harte aangesloten bij een agenderingsverzoek dat vandaag is ingediend bij de griffie voor bespreking in de commissievergaderingen komende maandag. We willen praten met de burgemeester over de vragen: wanneer is het genoeg voor hem en zullen melden dat het voor de Zoetermeerse VVD nu genoeg is en tijd voor acties

Meer berichten
Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden