Foto:

We willen energietransitie aanjagen

Hélène Ouwerkerk

Klimaatakkoord

In Den Haag is nog altijd geen klap op het klimaatakkoord gegeven. Voor Zoetermeer geen reden om afwachtend achterover te leunen. Het Streekblad gaat in gesprek met de wethouders Paalvast en Groeneveld over energietransitie, duurzaamheid, groen en afval. Deze week deel 1.

Zoetermeer - Volgens wethouder Paalvast is Zoetermeer erg ambitieus als het gaat om de energietransitie. "Het is onze ambitie om in 2040 volledig aardgasvrij te zijn. Dat is een forse ambitie want het rijk zegt 2050. Maar we willen die transitie op gang brengen. Hoe eerder je begint hoe eerder je in die versnelling zit", zegt hij. "We zijn in de regio wel koploper maar tegelijkertijd zie je dat de grote aantallen er nog niet zijn. Je wil graag harder maar je kan niet harder." De gemeente heeft een budget van 50.000 euro in de subsidiepot om woningen energieneutraal te maken. Aangezien een nul-op-de meter-renovatie 65.000 euro kost, lijkt dat bedrag een druppel op een gloeiende plaat. Wethouder Paalvast ziet dat anders. "Wij willen die energietransitie stimuleren. We gaan dat niet van a tot z betalen want dat kost een godsvermogen. Maar we willen dat aanjagen. Zie het als iets voor de early adapters die graag iets willen doen. En dan kan een subsidie net helpen." Daarna moeten volgens de wethouder de grote aantallen komen. "We merken dat mensen heel graag willen weten wanneer ze aan de beurt zijn, ook als ze bijvoorbeeld hun ketel moeten vervangen. Daarom maken we wijkenergietransitieplannen waarbij we per wijk aangeven wanneer de wijk aan de beurt is en welke voorzieningen er komen." Toch is volgens Paalvast de ketel vervangen niet het allerbelangrijkste. "Energietransitie gaat niet alleen om de ketel vervangen. Als je woning niet genoeg geïsoleerd is dan moet dat eerst gebeuren want anders werkt het niet. Je kan niet zeggen aardgasketel er uit en all electric stoken. Als het huis niet geïsoleerd is dan wordt het een hele dure grap. Die bewustwording is ook heel belangrijk. Als mensen toe zijn aan nieuwe kozijnen dan is het ook belangrijk als ze over dat stukje isolatie nadenken."

Daarnaast is het opwekken van duurzame energie volgens de wethouder belangrijk. "Met zonnepanelen alleen kom je er niet. Je zal ook een stukje windenergie moeten toepassen. We zijn nu bijvoorbeeld aan het kijken of we dat bij Bleizo kunnen regelen. Dat wordt nog een flinke politieke discussie. En het probleem met windenergie is dat het ook veel weerstand oproept", zegt hij.

Op weg naar een duurzaam Zoetermeer is ook mobiliteit belangrijk. "Als gemeente willen we het goede voorbeeld geven door elektrische vuilniswagens en elektrische dienstauto's in te zetten voor medewerkers. Bij inwoners leeft het ook. De aanvragen voor laadpalen kunnen we soms niet aan", zegt Paalvast. "En daarnaast natuurlijk het gebruik van de fiets. We gaan geen automobilistje pesten maar goede randvoorwaarden voor de fiets zorgen er wel voor dat mensen die auto laten staan."

Meer berichten
Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden