Kelly Martens fotografeert senioren van 70+ gratis voor project Zenna. Foto: Robbert Roos
Kelly Martens fotografeert senioren van 70+ gratis voor project Zenna. Foto: Robbert Roos (Foto: Robbert Roos)

Kelly fotografeert senioren gratis voor project 'Zenna'

Robbert Roos

Fotografe Zenna Aydin uit Deventer fotografeert sinds 2016 senioren van 70 jaar en ouder die geen mooie recente foto van zichzelf hebben. Haar doel is om zoveel mogelijk senioren van een mooie foto van zichzelf te voorzien. Bekend fotograaf William Rutten wilde haar graag helpen en deelde het project op zijn facebookpagina. Hierop reageerden tientallen fotografen. Kelly Martens uit Zoetermeer is een van hen.

Zoetermeer - Kelly bruist doorgaans van energie. Dat heb je met een baan in de thuiszorg ook wel nodig. Ontspanning vind ze in haar hobby fotografie. "Ik kan soms best druk zijn in mijn hoofd, maar met een camera in mijn hand kom ik helemaal tot rust." Fotograferen heeft deze dertiger zichzelf aangeleerd met behulp van YouTubefilmpjes en doet ze over het algemeen volledig op gevoel. Dat komt bij haar deelname aan fotoproject 'Zenna' erg goed van pas. "Ik fotografeer het liefste portretten. Mensen zo mooi en persoonlijk mogelijk in beeld brengen. Daar geniet ik van. Toen ik hoorde van het seniorenproject heb ik me dan ook direct aangemeld." Sindsdien heeft Kelly al tientallen senioren in Zoetermeer voor haar lens gehad die uiteindelijk allemaal een mooie foto van zichzelf krijgen. Een uitdagende klus, omdat zij het fotograferen combineert met een fulltime baan. En zelfs dat is niet genoeg. "Het liefst zou ik alle senioren in Zoetermeer op de foto zetten." De personen die Kelly fotografeert worden vaak aangedragen door de kinderen. "De mensen zijn er zelf ook heel erg blij mee. Ik fotografeer ze het liefst buiten, of in hun eigen omgeving thuis. Je ziet ze genieten. Voor hen is het een uurtje plezier met als resultaat een prachtige foto van zichzelf. Die blijdschap in hun ogen, dat vind ik zo mooi, dat is voor mij bijna met geen pen te beschrijven" vertelt de fotografe ontroerd. Onlangs overleed een van de mensen die zij gefotografeerd had. "Voor het afscheid werd de foto gebruikt die ik gemaakt had. Dat raakt me heel erg diep en tegelijkertijd ben ik blij dat ik zo'n mooie herinnering heb mogen maken. Tijdens de shoot vertellen mensen vaak over hun leven. Daar zitten heftige dingen tussen, zoals oorlog en verdriet. Achter elke foto zit dus een verhaal." Onlangs poseerde Kelly met 13 actieve fotografen bij Zenna Aydin in Deventer. Dat was erg bijzonder. Geld krijgt Kelly niet voor het maken van de foto's, maar daar geeft ze niet om. "Ik word betaald met mooie foto's en blije mensen."

Meedoen met Zenna?

Kent u een of meerdere senioren van 70 jaar en ouder die graag een mooie recente foto van zichzelf zouden willen hebben? Stuur dan een mailtje aan info@digital-dream.nl Meer werk van Kelly is te vinden op facebookpagina Digital Dream

Meer berichten
Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden