Anouska Hendriks en haar collega's van de Zoetelaar zijn erg trots dat hun broodje gewonnen heeft. Foto: Robbert Roos
Anouska Hendriks en haar collega's van de Zoetelaar zijn erg trots dat hun broodje gewonnen heeft. Foto: Robbert Roos (Foto: )

Het lekkerste broodje van Nederland

Robbert Roos

Anouska Hendriks in de prijzen

Tijdens de Horecava, vakbeurs voor de horeca, worden jaarlijks diverse wedstrijden gehouden. Voor lunchcafés als de Zoetelaar in Zoetermeer is er een speciale wedstrijd met als thema 'Lekker Anders' om te laten zien welke capaciteiten deze speciale groep mensen in huis hebben. Het zelfbedachte broodje; 'Varkentje eet appel' van Anouska Hendriks werd door de jury unaniem verkozen tot beste broodje van Nederland. Daarmee zet zij niet alleen de Zoetelaar, maar ook de vers-ondernemers uit de Dorpsstraat goed op de kaart.

Zoetermeer - Een paar dagen na de uitslag zit de feeststemming er bij de Zoeterlaar nog steeds goed in. En dat is natuurlijk niet voor niets. "In oktober hebben we ons al ingeschreven voor de wedstrijd" vertelt chefkok Remco Goossens. "Samen met Anouska heb ik een rondje door de straat gelopen langs alle vers-ondernemers om te kijken wat voor lekkere dingen zij hebben die we zouden kunnen gebruiken voor een broodje. Aan mogelijkheden geen gebrek." Toch liet Anouska zich niet door al die opties van de wijs brengen en koos zij uiteindelijk voor een paar bijzondere producten. "Gerookte Rib-Eye van Meat & Daily's, in Port gemarineerde vijgen van 't Kaashuys, rozijnenbrood van Jongerius Bakker en Granny Smith appels van de Zonnetuin" vertelt Anouska glunderend. Door die op bijzondere wijze te combineren kwam ze op het broodje 'Varkentje eet appel." Tijdens de wedstrijd op de Horecava moest zij binnen acht minuten vijf broodjes maken. Een voor de foto, twee voor de vakjury en twee voor de publieksjury. Daarbij mocht zij gebruikmaken van hulp van een begeleider, maar Anouska koos er voor om het helemaal zelfstandig te doen. "Ik heb me afgesloten voor de buitenwereld en me helemaal geconcentreerd op het maken van het broodje. Ik zag de mensen om me heen wel, maar luisterde niet naar wat ze te zeggen hadden." Nadat de laatste van de 15 deelnemers klaar was moest iedereen wachten op de uitslag van de jury. "Dat was best even spannend" geeft Remco toe. "We doen mee vanuit de Olympische gedachte, maar toen ik hoorde dat Anouska bij de laatste drie zat wilde ik natuurlijk alleen maar dat ze zou winnen." De ontlading was dan ook groot toen Anouska hoorde dat ze gewonnen had. ,,Iedereen om me heen begon te juichen." De jury was lovend in haar oordeel. "Heel knap hoe je met slechts een paar ingrediënten toch een hele bijzondere smaakbeleving weet te creëren die nog lang blijft hangen." Naast de titel 'Beste broodje van Nederland' in de categorie 'Lekker Anders' ontving Anouska ook een jaar-abonnenment op een vaktijdschrift, een waardecheque van maar liefst € 250,- en een enorme beker. ,,Hij is echt supermooi maar er zitten wel gaten in dus je kunt er niets uit drinken" vertelt Anouska vrolijk. Maar dat laatste is een grapje natuurlijk. Wilt u het broodje zelf proeven? 'Varkentje eet Appel' staat in januari en februari als specialiteit op de kaart bij Lunchcafé de Zoetelaar, Dorpsstraat 99 in Zoetermeer.

Meer berichten