Portret Hélène Ouwerkerk
Portret Hélène Ouwerkerk (Foto: Chris Lans)

FF Zoeterdoor met Hélène

Vrede op aarde. Een veelgehoorde zin tijdens de kerstdagen. De kerstboom is in de meeste huishoudens nog maar net de deur uit of vrede op aarde en respect hebben voor elkaar ook al is diegene anders dan jijzelf lijkt ineens verder weg te zijn dan ooit.

Ik heb het uiteraard over de Nederlandse vertaling van de Nashville-verklaring die deze week veel stof heeft doen opwaaien. Facebook ontplofte. Mensen die er iets over schreven, anderen die dat weer deelden en de regenbogen die op allerlei profielfoto's verschenen. Die nationale verontwaardiging doet mij goed. Ik vind het onbegrijpelijk dat mensen elkaar veroordelen over hun geaardheid, kleur of wat dan ook. Wat mij betreft moet dat nooit een issue zijn. Maar goed dat is het dus blijkbaar wel. Ik heb begrip voor ieders geloof, seksuele geaardheid of politieke voorkeur. Eerlijk gezegd begrijp ik helemaal niks van die hele Nashville-verklaring. Waarom stelt iemand het op? Waarom wordt het vertaald? En waarom ondertekenen mensen het? Volgens mij doet het alleen maar mensen pijn. Hoewel, als ik de enorme verontwaardiging aanschouw dan denk ik dat we het misschien toch ook wel in proportie moeten zien. Er is kennelijk een kleine groep mensen die vindt dat de liefde die iemand voor een ander voelt een reden is om die persoon een stempel op te plakken of in een hoekje te duwen. Godzijdank vinden de meeste mensen dat niet. Misschien moeten we met elkaar deze kleine groep niet zoveel aandacht geven. Hoewel ik hun mening veroordeel is dit tegelijk ook weer iemands mening en die mag je hebben.

In principe dan. Wat als je een ander met je mening zoveel pijn doet, hou hem dan voor je. Alles draait om liefde. In welke vorm dan ook. Laten we toch vooral een beetje lief zijn voor elkaar alleen dan kunnen we echt zeggen dat we vrede op aarde hebben. Ik deed navraag bij de gemeente of de regenboogvlag in top gaat. Het antwoord was "vandaag niet. Zoetermeer is regenboogstad en dat zijn we 365 dagen per jaar." Daar zit wat in maar aan de andere kant.... Uit de kast met die vlag, lekker laten wapperen.

Meer berichten