Foto:

Geen regenboogvlag als reactie op Nashville-verklaring

Hélène Ouwerkerk

De regenboogvlag heeft in Zoetermeer niet gewapperd om een statement te maken tegen de Nashville-verklaring. In de verklaring die in Nederland door zo'n 200 orthodoxe-protestanten is ondertekend, wordt homoseksualiteit volgens de bijbel afgewezen. In Nederland is grote ophef over de verklaring ontstaan. Veel gemeenten reageerden op de ophef door de regenboogvlag te hijsen. Regenboogstad Zoetermeer doet dat juist niet.

Zoetermeer - "Zoetermeer is regenboogstad en dat zijn we 365 dagen per jaar en niet alleen nu", reageert wethouder Ingeborg ter Laak. "De verklaring staat ver van ons maar ook van mij af. Zoetermeer is een thuis voor iedereen. We hoeven dat niet te benadrukken door het hijsen van de vlag. We zetten ons het hele jaar in voor verbinding door allerlei activiteiten zoals Coming Out Day, Paarse vrijdag, voorlichting op scholen en roze cafés."

De PvdA liet dinsdag weten dat zij graag had gezien dat burgemeester Aptroot tijdens zijn nieuwjaarstoespraak afstand nam van de verklaring. Dat gebeurde niet. Raadslid Margot Kraneveldt: "We vinden dat jammer. De burgemeester had best een statement kunnen maken. We hadden dat passend gevonden. Misschien dat we nog iets doen met een motie maar aan de andere kant moet het ook geen mosterd na de maaltijd worden", aldus Kraneveldt.

Op Facebook reageren veel Zoetermeerders op het bericht en unaniem wil iedereen dat de vlag uit de kast wordt gehaald. Joram Vermond: "Misschien een idee om de regenboogvlag 365 dagen per jaar te laten hangen. Al vind ik het helemaal een vreemde keuze om juist nu niet de vlag op te hangen. Vrijheid van meningsuiting is een groot recht, maar waarom mensen het nodig vinden om de lhbti-gemeenschap altijd maar te blijven kwellen, begrijp ik niet. " Juist het feit dat Zoetermeer regenboogstad is, is voor veel mensen een reden om juist nu te vlaggen. Jooske Van der Burg ziet graag dat Zoetermeer nog meer uitdraagt dat ze regenboogstad zijn. "Schilder een paar prominente objecten in die kleuren." Albert Pouw: "Het excuus dat Zoetermeer 365 dagen per jaar regenboogstad is, slaat nergens op. Vader en moeder ben je ook het hele jaar dus dan schaffen we vaderdag, moederdag ook maar af." Ed van Wageningen "We hebben een regenboog trap, dus we zijn een regenboog stad? Gewoon die vlag uithangen vandaag."

Meer berichten