Foto:

PiëzoMaatje is belangrijk maatwerk voor vrijwilligers

Simone Langeveld

'De kracht van samen; vrijwilligers doen mee(r)' is dit het thema voor de uitreiking van de Appeltjes van Oranje van het Oranjefonds 2019. Het project PiëzoMaatje dat nu drie jaar loopt is genomineerd. Het helpt kwetsbare mensen die zich door vrijwilligerswerk willen ontwikkelen. Een PiëzoMaatje is een vrijwilliger die een andere vrijwilliger stapjes (stappen!) vooruit helpt.

Zoetermeer - De Appeltjes van Oranje worden jaarlijks uitgereikt aan drie sociale projecten die op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden of die ervoor zorgen dat mensen weer meedoen in de samenleving. Alle winnaars van een Appeltje van Oranje krijgen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, én een geldbedrag van 15.000 euro. Mirjam van Bijnen directeur Piëzo: "We zijn heel blij met de nominatie. Voor een Appeltje moeten we voldoende stemmen krijgen en dan komen we bij de laatste 10. Nu zijn er nog 40 genomineerden door het hele land."
Dick Kruijmel zet zich sinds hij 'VUT' nu 7 jaar in voor Piëzo als vrijwilliger. Hij is de ICT-man. "Mijn PiëzoMaatje Ali is er vandaag niet bij, hij was te ziek. Ik help hem maar hij helpt mij ook!" De uit Oezbekistan afkomstige Ali spreekt inmiddels al een stuk beter Nederlands. Dick: "We zijn bezig zijn CV goed op orde te krijgen zodat hij kan solliciteren." Een PiëzoMaatje helpt iemand een stapje verder. Er worden samen doelen opgesteld en hieraan wordt gewerkt. Op basis van wederzijds vertrouwen wordt veel bereikt.
Dick begon zijn 'carrière' bij Piëzo met het geven van computerles. Nu is hij regelmatig te vinden in de AmbachtenWerkplaats van Piëzo waar hij als vrijwilliger (de techneut, de ICT-man) vrijwilligers die zich op dit gebied willen ontwikkelen een stapje verder helpt door hen (daar) technische en computerzaken te laten oplossen. Paula Verweij begon zelf in 2016 als vrijwilliger bij Piëzo. Nu heeft zij een betaalde, coördinerende baan Opleidingen en VIA bij PiëzoCentra. Haar kracht zit in administratief werk en zij is voor zeker 8 mensen een maatje geweest. Soms zoals bij Dick en Ali ontstaat een vriendschap. Paula: "Het is zo'n mooi project. Soms gaan maatjes een stapje verder en dan ontstaat een goede band. Mensen durven meer en durven te vragen." Myint Zu uit Birma doet nu de opleiding MBO2 Zorg en Welzijn via Piëzo en ontdekt waar haar talenten liggen. Ze spreekt al goed Nederlands.

Meer berichten