Januari maand gedichten maand

In de maand januari staan gedichten centraal in het PraatHuis, onderdeel van Gilde SamenSpraak, In het wijkcentrum Meerzicht aan het Uiterwaard 21. Harrie Djojowikromo geeft op donderdag 17 januari van 13.00 uur tot 15.00 uur een presentatie over Javaanse gedichten / Tembang’s.

Als men gewend is te luisteren naar voordrachten van Nederlandse of westerse gedichten, zullen Javaanse gedichten vreemd klinken maar zij zijn wel aangenaam. Javaanse gedichten of Tembang’s in Java-Indonesië worden namelijk melodisch voorgedragen. Om precies te zijn, half zingend en half pratend. Op deze wijze komt de dichterlijke kwaliteiten volledig tot hun recht. Bij Javaanse gedichten gaat het vooral om de klanken en intonatie. De melodieën zijn afgestemd op de sfeer, situatie en gemoedstemming van het Javaans gedicht. Hierdoor kan de voordrachtkunstenaar zelf variatie in de melodie aanbrengen.

Javaanse gedichten – de Tembang’s Matyapat (informeel Javaans) werden op Java, toen er nog geen moderne scholen bestonden, beschouwd als een goede methode om jonge mensen te onderwijzen. De gedichten werden ook gebruikt voor kennisoverdracht en informatie doeleinden. Met de Javaanse Immigratie in augustus 1890 werden de kennis van Javaanse gedichten de Tembang Matyapat door de Javaanse contractarbeiders naar Suriname meegebracht. Vanaf ongeveer 1920 worden zij toegepast in de Javaanse zangkunst en om gebeurtenissen vast te leggen.

Het PraatHuis is iedere 1ste en 3e donderdag van de maand geopend van 13.00 uur tot 15.00 uur.

In het PraatHuis komen Nederlandstaligen en anderstaligen samen om onder genot van een kop koffie of thee de anderstalige te helpen met het leren, schrijven, begrijpen en het praten van de Nederlandse taal. Wilt u ook als taalmaatje een anderstalige helpen met de Nederlandse taal meld u zich aan via email gildesamenspraak@vrijwilligerscentralezoetermeer.nl.

Meer berichten