Perensnoei Hof van Seghwaert komt er weer aan! Oude bomen komen weer in topconditie. In 2018 resulteerde dit in een recordoogst en heerlijk perensap. Proost op het nieuwe jaar. Foto: Suzanne Verboon.
Perensnoei Hof van Seghwaert komt er weer aan! Oude bomen komen weer in topconditie. In 2018 resulteerde dit in een recordoogst en heerlijk perensap. Proost op het nieuwe jaar. Foto: Suzanne Verboon. (Foto: )

Groeten uit het groen Winterklaar? Vergeet het...

In de Hof van Seghwaert kun je binnenkort weer genieten van actie: tijd voor wintersnoei van de peren aldus Verboon.

Zoetermeer - "De tuin wintahklahr makûh" van Van Koten en De Bie, alias Jacobse en Van Es. Ik hoop maar dat niemand dit serieus neemt en begrijpt dat het satire is. Want een tuin is van nature al winterklaar! Daar zorgt je tuin gewoon zelf voor. De blaadjes vallen en beschermen de plantjes en diertjes in de tuin tegen de winterkou. Het wordt opgegeten of verteerd en wat overblijft is weer een goede grondverbeteraar voor het volgende jaar. De stengels van planten zijn overwinterplekjes voor insecten. Met name lieveheersbeestjes en andere torretjes zoeken er hun onderdak. Fijn ook voor de vogels, zij eten de zaadhuisjes en de insecten die tussen de blaadjes te vinden zijn. Eind maart dan mag je als mens weer opruimen.
Hou je van tuinieren en wil je ook in de winter je handen uit de mouwen steken, dan mag je één ding wel: fruitbomen snoeien. Want snoeien doet bloeien. En dat is geen onzin. In de Hof van Seghwaert wordt er vanaf januari weer druk gesnoeid. Voor een goede oogst heb je een boom met licht en lucht nodig maar ook blaadjes en jonge takjes. Wij wensen iedereen groene vingers en een vruchtbaar 2019!

Meer berichten