De mannen van KAYAK staan met hun symfonische rock in Cultuurpodium Boerderij. Foto: Henk Ravenhorst
De mannen van KAYAK staan met hun symfonische rock in Cultuurpodium Boerderij. Foto: Henk Ravenhorst (Foto: HenkRavenhorst)

Symfonische Rock van KAYAK in Cultuurpodium Boerderij

Robbert Roos

De Nederlandse formatie KAYAK, heeft als geen ander een enorme invloed gehad op onze hedendaagse popmuziek. Opgericht in 1972 leverde de band maar liefst 17 albums af waaronder de laatste met de voor de hand liggende titel 'Seventeen.' Daarmee bewijzen Ton Scherpenzeel en consorten dat ze nog altijd tot de top behoren. Op 12 januari 2019 staan ze in Cultuurpodium Boerderij. Een optreden wat je gezien moet hebben.

Zoetermeer - KAYAK maakte in de loop der jaren veel wisselingen mee. Zo blijft de band zich muzikaal ontwikkelen wat steevast leidt tot nieuwe songs en materiaal. Momenteel bestaat KAYAK uit oprichter Ton Scherpenzeel, Bart Schwertmann, Marcel Singor, Kristoffer Gildenlöw en Hans Eijkenaar die vrij recent de drumstokjes overnam van Collin Leijenaar. Ton Scherpenzeel: "Begin van dit jaar kwam ons 17e album 'Seventeen' uit. Na een korte promotietoer hebben we de draad in oktober weer opgepakt en staan tot mei met elkaar op de planken bij diverse Nederlandse poppodia. Cultuurpodium Boerderij mag in dit rijtje niet ontbreken natuurlijk. "We komen er graag." legt Scherpenzeel uit. "Dat komt door een combinatie van factoren. Het team van vrijwilligers, de apparatuur waarover ze beschikken en de mensen die de Boerderij bezoeken; helemaal ons publiek. Het is gewoon een lekkere popzaal." Inspiratie voor nieuw materiaal kan overal vandaan komen maar rolt niet als vanzelf als complete song van de lopende band. "Enige discipline is bij het schrijven wel vereist. Ik moet er soms echt even voor gaan zitten en zie het proces altijd als een fietsdynamo. Je moet het in beweging zetten om resultaat te krijgen." Door de bandwisselingen beschikt KAYAK over een repertoire van zo'n 150 verschillende liedjes. Die breng je niet allemaal ten gehore op een avondje. Plannen voor nieuwe projecten heeft Ton Scherpenzeel niet direct. "Voorlopig hou ik het even bij deze bezetting en band. Bij het komende optreden vormt het album 'Seventeen' de ruggengraad, aangevuld met andere bekende nummers. Wat we precies spelen merk je vanzelf. We houden het graag afwisselend en spannend. We hebben zoveel in het repertoire, ook de bekende hits, iedereen komt aan bod. KAYAYK is van alle leeftijden, je moet het optreden dus gewoon komen bekijken, want als je de band eenmaal live gezien hebt dan ben je zeker weten om."

Meer berichten