Onder de 42.000 bomen zitten ook enkele monumentale exemplaren zoals deze bij de Dobbe.
Onder de 42.000 bomen zitten ook enkele monumentale exemplaren zoals deze bij de Dobbe. (Foto: Robbert Roos)

Wethouder Groeneveld: "Met bomen gaan we zorgvuldig om"

Hélène Ouwerkerk

"Ook volgend jaar gaat de gemeente Zoetermeer verder met de onafhankelijke bomencommissie", aldus Jakobien Groeneveld. "Bomen zijn emotie en dat begrijp ik goed. Dat merken we uit de betrokkenheid van de inwoners en met kap moet zorgvuldig worden omgegaan."

Zoetermeer - Zodra er sprake is van bomen die moeten worden gekapt levert dat vaak veel reacties op. "Het leeft erg. Schaduwoverlast maar ook ziekte van de bomen kan een reden voor kap zijn. Ook daar komen veel vragen over want soms is er nog niets te zien", legt Jakobien Groeneveld uit. De vaak emotionele reacties van inwoners ziet zij toch als een feit dat mensen betrokken zijn bij hun woonomgeving.

Wie denkt dat bij een eventuele kap door de gemeente over één nacht ijs wordt gegaan heeft het mis. In Zoetermeer zijn 42.000 geregistreerde bomen. In grote parken zoals het Westerpark zijn boomvakken. Bij de gemeente werken een aantal bomenexperts die op boomniveau de kwaliteit van de bomen bekijken. Een boom heeft grofweg drie levensfases: een jonge fase, een volwassen fase en de aftakeling. "Er wordt over die aftakelingsfase wel gezegd dat een boom aan het einde van zijn levensduur is. Voor inwoners kan dat heel vreemd overkomen. Maar een boom die deze fase heeft bereikt, gaat langzaam aftakelen en begint bijvoorbeeld takken te verliezen. In een bos is dat prima maar in de stad kan dat niet waardoor de bomen toch weg moeten. Dit hadden we bijvoorbeeld een paar jaar geleden aan de Meerzichtlaan", legt Jakobien Groeneveld uit.

Ook boomziektes baren haar zorgen. "We hebben 4400 essen en daarvan zijn er 300 aangetast door de essentaksterfte. Van de 800 geregistreerde kastanjes zijn 300 bomen aangetast door de paardenkastanje bloedingsziekte. Deze bomen worden zorgvuldig in de gaten gehouden. En Inwoners kunnen helpen door zoveel mogelijk bladeren op te ruimen. Deels worden de ziektes namelijk door bladeren overgedragen."

De wethouder is blij dat ook volgend jaar verder wordt gegaan met de bomencommissie. "Hierin zitten experts van buiten Zoetermeer. Zij hebben recentelijk de kwestie op de Woudlaan bekeken en bewoners gesproken. Een moeilijke zaak want het was echt fifty fifty. Uiteindelijk is daarom besloten om en om een boom weg te halen. Je wil de mooie laan behouden maar hebt ook begrip voor de overlast."

Meer berichten