Foto john en Kelly Korsel

'Jouw naam, je nam het mee én het blijft bij mij'

Robbert Roos

Het overlijden van een kind voelt wellicht als een van de ergste dingen dat je in het leven kan overkomen. Òngeacht of dit nu een ongeboren vrucht in de moederschoot is, een jong gezinslid door een verkeersongeval, of een stoere zoon die sneuvelt tijdens een vredesmissie in het buitenland. Op zondag 9 december worden er overal ter wereld kaarsen aangestoken in het kader van Wereldlichtjesdag. Tezamen vormen zij 24 uur lang een band van licht rond de wereld.

Zoetermeer - Een kind wordt niet geboren om te sterven, maar voor een lang en gelukkig leven. Als dat leven onverwachts wordt afgebroken blijf je als ouders vol verdriet met een onopvulbare leegte achter. Ook voor vrienden, familieleden en anderen die zich betrokken voelen is het een gemis. Met elkaar je verdriet delen, geraakt worden door mooie muziek en gedichten, de lichtjes in het donker, luisteren als de namen van de overleden kinderen een voor een oplezen worden: voor Wee-ouders, ouders van een overleden kind, is de bijeenkomst bij de Meerbloemhof op Wereldlichtjesdag heel bijzonder. "Daar merk je dat je niet alleen bent met je stille verdriet en kun je je gevoel een plekje geven." vertelt Anita de Roode, samen met Monique Kupras, Marjolein van Melzen en Anneke van Slooten een van de vele vrijwilligers van de stichting die Wereldlichtjesdag dit jaar voor de zesde keer in Zoetermeer mogelijk maakt. Werd het verlies van een (ongeboren)kind vroeger nog wel eens in de doofpot gestopt, nu is er gelukkig veel meer ruimte om dat verlies een plekje te geven. Ook als dat al langer geleden is gebeurt. "Er is nu al veel belangstelling." gaat Monique verder. "Er zijn al 66 aanmeldingen van kinderen en er hebben zich zo'n 163 belangstellenden ingeschreven. Dat worden er veel meer want ook zonder inschrijving zijn mensen welkom." Voorafgaand aan de ceremonie in de aula van de Meerbloemhof is er eerst een stille tocht met fakkels en kaarsen over de begraafplaats. "Die heeft ook een symbolisch karakter en is niet alleen bedoeld voor kinderen die daar begraven liggen maar voor alle overleden kinderen." vult Anneke aan. De begraafplaats wordt voor die gelegenheid door Cor en Karel op orde gebracht en verlicht met fakkels en lampjes in de bomen. "Dat geeft de tocht, o.a. langs het kindergedeelte, een bijzonder tintje." aldus Marjolein. Deelname is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt erg gewaardeerd.

Programma
18.30 uur verzamelen bij Meerbloemhof. 18.45 - 19.00 uur vormen stoet en aansteken kaarsen. 19.00 uur stille tocht langs de (kinder)begraafplaats eindigend in de aula met aansluitend woord, muziek en stilte. Na afloop is koffie. www.wereldlichtjesdagzoetermeer.nl

Meer berichten