Foto: Helene Ouwerkerk

Nieuwjaarsduik

Nou zeg. Daar kom ik goed mee weg. De jaarlijkse Nieuwjaarsduik is geschrapt. Al jaren krijg ik regelmatig van wethouders, collega's of vrienden de vraag of ik ook niet eens mee wil doen aan de Nieuwjaarsduik. Het antwoord is steevast NEE. Op zich heb ik echt geen hekel aan zwemmen. Maar om nu midden in de winter, terwijl je net een lange nacht vol gezelligheid, wijntjes en oliebollen achter de rug hebt, nota bene de Noord Aa in te duiken? Dat gaat mij toch echt veel te ver. Ik heb geen bucket list maar als ik die had dan zou meedoen aan de jaarlijkse Nieuwjaarsduik daar zeker niet op staan. Tenzij ik natuurlijk de jaarwisseling in een ver en vooral warm land zou vieren. Dan doe ik weer graag mee.

Dit alles neemt niet weg dat ik het wel heel jammer vind voor al die mensen die er veel plezier aan beleven. Een dag lang schijnen ze het gevoel te hebben dat ze de hele wereld aan kunnen. Als ik collega Robbert Roos moet geloven is de Nieuwjaarsduik 'geweldig'. Hij trotseert jaarlijks het ijskoude water. En het is dan ook erg jammer dat de gemeente zo'n leuk en charmant evenement schrapt door de subsidiekraan dicht te draaien. Ook de beweegreden doet mij de wenkbrauwen fronsen. Met 900 duikers en toeschouwers zouden er te weinig mensen aan de duik deelnemen of komen kijken en draagt het daardoor niet bij aan de profilering van Zoetermeer als Topsportstad.

Ik vind dat echt een drogreden. Waarom zouden we alleen maar evenementen in de stad mogen hebben waar duizenden mensen op af komen. Moeten we het kleine niet eren? En waarom zouden er alleen maar evenementen mogen zijn die te maken hebben met topsport? Volgens mij slaan we dan een beetje door. Natuurlijk is het prima om als stad topsport te steunen maar iedere sportieve activiteit of dat nou wandelen, joggen in het park op op 1 januari de Noord Aa in te springen, is toch alleen maar toe te juichen en een pré voor Zoetermeer als (top)sportstad?

Meer berichten